ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.25 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.29 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Cronici Înapoi

Un nou concert din seria 'Mari soliști, mari dirijori'

Publicat: luni, 17 Februarie 2014 , ora 12.31

'Camerata regală' a avut-o ca solistă la Ateneu, duminică, 16 februarie 2014, pe soprana Laura Nicorescu.

Aseară, duminică, 16 februarie 2014, a avut loc la Ateneu un nou concert din seria Mari soliști, mari dirijori, susținut de Camerata Regală, formație aflată sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. La pupitru s-a aflat tânărul dirijor Kah Chun Wong din Singapore, care anul trecut a fost laureatul Concursului Internațional de Dirijat Jeunesses Musicales.

Programul a fost unul variat, ce a permis muzicienilor să-și dezvăluie mai multe fațete interpretative și să poată propaga o paletă emoțională destul de largă. Totul a debutat cu celebrul Adagio op.11 de Samuel Barber, lucrare ce a fost dedicată memoriei dirijorului Claudio Abbado. Senzația pe care mi-a lăsat-o versiunea a fost aceea a unei mașinării complexe ce se pune în mișcare ușor, ușor, uneori parcă prea anevoios, estompând oarecum cele câteva momente cu adevărat dramatice. Lucrurile s-au schimbat radical odată cu cea de-a doua lucrare, Iluminațiile op.18 de Benjamin Britten, unde solistă a fost soprana Laura Nicorescu. Muzicienii au explorat cu interes luminile și umbrele ce pot fi găsite în poemele lui Arthur Rimbaud și în creația compozitorului englez, oferind publicului un spectacol complet.

După pauză am putut asculta sextetul Amintiri din Florența op.70 de Piotr Ilici Ceaikovski, ce a reprezentat o culme a întregii seri, un caleidoscop pe care muzicienii l-au adus în fața audienței ce a gustat din plin această interpretare. Artiștii au primit minute în șir aplauze la scenă deschisă, oferind în final un bis foarte amuzant ce a constat într-o versiune pentru orchestră de coarde a parodiei făcute Micii serenade a lui W. A. Mozart de către Peter Schickele, unde muzicii marelui clasic îi sunt suprapuse diverse alte teme muzicale.

Despre colaborarea cu Camerata Regală am vorbit la final cu dirijorul Kah Chun Wong:

"Colaborarea a fost fantastică. Camerata Regală este o orchestră foarte tânără, așa că toată lumea este plină de energie, spun că putem repeta cât vrem, desigur lucrul acesta este imposibil, dar toți sunt foarte implicați, pasionați și vor ca totul să iasă perfect. Nu s-au plâns niciodată că sunt obosiți, am fost în permanență întrebat cum vreau să fie realizat fiecare aspect. Vor ca totul să fie fantastic. Cred că o asemenea implicare este rară și ca de obicei este pentru mine o plăcere să revin în București, acest oraș minunat, cu muzică minunată."

Reportaj realizat de Radu Mihalache