ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.25 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.29 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de Marți seara - 11 februarie 2014

Publicat: miercuri, 12 Februarie 2014 , ora 13.19

"O violonistă care gândește prin sunete" - se autodefinește Ioana Olteanu, tinerei muziciene fiindu-i recunoscute talentul nativ, expresivitatea și pasiunea la cele peste 50 de concursuri nationale si internationale de la care a obtinut de fiecare data premii. Doi ani consecutiv, 2012 și 2013, Ioana Olteanu a câștigat bursa oferită tinerelor talente de Fundația Principesa Margareta a României, în 2013 obținând și bursa SoNoRo. Iată că realizările ei de până acum nu au rămas necunoscute publicului, prezența Ioanei Olteanu pe afișul Stagiunii de Marți seară atrăgând în 11 februarie 2014 un număr considerabil de iubitori ai tinerelor talente, care i-au urmărit cu interes evoluția. Am apreciat precizia intonației și calitatea sunetului violonistei Ioana Olteanu într-un program în care am ascultat lucrări de Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Nicolo Paganini, Henryk Wieniawski și Jean Sibelius. Parcursul ei muzical alături de pianista Otilia Costea a fost primit cu entuziasm de publicul în care s-a aflat și profesoara ei de la Liceul de Muzică Dinu Lipatti - Rodica Drăgolici:

"Ioana Olteanu e foarte ambițioasă, cu multă personalitate, este o fată foarte talentată care învață ușor… un copil inteligent și sensibil…"

O seară care a stat sub semnul tinereții, al entuziasmului și al comunicării poate fi definit recitalul cameral susținut de violonista Ioana Olteanu, emoționată la prima sa apariție pe podiumul Sălii Mici a Ateneului Român:

"A fost foarte frumos să cânt în această sală sincer îmi doresc de când eram mică să pot să cânt la Ateneu. Dint tot programul, cel mai mult mă regăsesc în Sibelius, ultima piesă pe care am interpretat-o. Are o anumită profunzime, este o lucrare scrisă mai mult pentru vioară solo, o combinație între cadențele pianului și cele ale viorii. Mie mi se pare o piesă extrem de melancolică cu multe posibilități de exprimare…"

În Partea I din Concertul nr.1 în re minor de Jean Sibelius, violonista Ioana Olteanu a excelat, după un parcurs muzical destul de scolastic dar corect interpretat, am avut certitudinea că tânăra muziciană are toate datele - virtuozitate, sensibilitate și multă expresivitate - să realizeze performanțe notabile.

Jeanine Costache