Arhivă : Cronici Înapoi

Clavecinista Cipriana Smărăndescu și Orchestra de Cameră la Sala Radio

Publicat: joi, 30 Ianuarie 2014 , ora 13.37

Viscolul nu i-a împiedicat pe bucureșteni să-și croiască drum prin nămeți până la Sala Radio. Peste 200 de melomani au înfruntat codurile meteorologice și au venit să asculte un program baroc-clasic.

"Este superb. Este un instrument nemaipomenit. Instrumentista - de nota 10! Păcat de timpul care n-a permis spectatorilor și iubitorilor de muzică să vină la acest spectacol."

"Fiecare clavecin are un timbru aparte. Și mai ales la noi sunt atât de rare și e atât de special când ajungi să asculți un clavecin live, într-o sală de concerte în România… cred că ar trebui să-l prețuim mai mult decât pianul."

"Concertul este foarte frumos. Mi-a părut rău că sala nu a fost plină. Ar fi meritat să fie plină. Viscolul sigur a fost de vină și circulația mai dificilă, dar cei care au venit au avut ce asculta."

Invitata specială a fost Cipriana Smărăndescu, clavecinista cu o bogată activitate la Roma. La adresa ei, dirijorul serii - Cristian Brâncuși - are numai cuvinte de laudă: "Face progrese foarte mari și dezvoltă repertoriul. Câștigă în siguranță, în sunet, în aplomb, în interpretare, dacă se poate vorbi de interpretare la clavecin, și se poate vorbi. O admir și îmi place foarte mult cum merge."

După ce clavecinul a fost dus în culise, Orchestra de Cameră a revenit pe scenă pentru misa In tempore belli de Haydn. Lucrarea s-a bucurat de participarea a patru soliști talentați și a Corului Academic Radio pregătit de Dan Mihai Goia: "O seară frumoasă în care muzica lui Haydn ne-a oferit vigoare, ne-a oferit delicatețe, ne-a oferit masivitate. Este o misă spumoasă, o misă de suflet pe care o cânți totdeauna cu mare plăcere."

Reportaj de Ioana Goia