Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de Marți seară - 28 ianuarie 2014

Publicat: miercuri, 29 Ianuarie 2014 , ora 14.06

Are doar 16 ani dar a început să-și croiască drum în viața muzicală românească în urmă cu mai bine de un deceniu când a câștigat premiul I la Concursul Național "Paul Constantinescu". De atunci pianista Daria Tudor și-a îmbogățit palmaresul cu numeroase premii, cel mai recent fiind premiul al II-lea la Concursul Internațional de pian "Nice Cote d'Azur" - Franța în noiembrie 2013, an în care a înregistrat, pentru Fonoteca de aur a Radiodifuziunii Române, Concertul op.15, nr.1 pentru pian și orchestră de Ludwig van Beethoven. Sonata beethoveniană nr.26 în mi bemol major "Les adieux" s-a regăsit în programul prezentat de Daria Tudor în 28 ianuarie 2013 la Sala Mică a Ateneului alături de lucrări semnate de Frédéric Chopin, Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, George Enescu și Franz Liszt. Și iată că realizările ei de până acum nu au rămas necunoscute publicului, prezența Dariei Tudor pe afișul Stagiunii de Marți seară atrăgând un număr mare de melomani care i-au urmărit cu interes evoluția. Emoționată după un recital reușit, tânăra muziciană ne-a vorbit despre parcursul său muzical:

"Este a treia oară când sunt pe scena Sălii Mici a Ateneului și este de fiecare dată extraordinar. Este acasă, este un public care vine cu drag și evident și eu cânt "ca acasă" - cu drag. Am dorit un repertoriu divers, motiv pentru care nu am vrut să repet două stiluri unul după altul. Am început și am terminat cu romantic, am trecut prin baroc, clasic și evident Enescu. Nu am un compozitor preferat dar, dat fiind că e român și e foarte aproape de sufletul meu am vrut neapărat ca în repertoriul din seara asta să se afle două piese de Enescu."

Într-un program atent lucrat care reflectă momentul evolutiv în plan interior și artistic, Daria Tudor a captat atenția încă de la primele acorduri cu talentul său susținut de o tehnică pianistică foarte bună, cu intuiția creatoare și forța expresiei dovedind nu în ultimul rând maturitate artistică. Și după un program dificil, răsplătită cu aplauze entuziaste, Daria Tudor a găsit resurse să-și concluzioneze recitalul cu încă o secvență din creația lui Frederic Chopin.

Jeanine Costache