Arhivă : Cronici Înapoi
Cătălin Rotaru - prima lansare de CD în România
Contrabasistul Cătălin Rotaru se află în această perioadă în România și a lansat miercuri, 18 decembrie 2013, la magazinul Muzica din capitală, un compact-disc înregistrat în Statele Unite ale Americii alături de Orchestra Națională a Paraguaiului și dirijorul Juan Carlos Dos Santos. Este primul compact-disc disponibil în România dedicat integral contrabasului solist.
L-am întrebat pe Cătălin Rotaru ce înseamnă pentru el revenirea în țara sa natală, pentru că muzicianul este stabilit din 1995 în SUA, unde activează ca interpret și profesor la Arizona State University:
«Este un vis care s-a îndeplinit. Am crescut, m-am educat aici și de multe ori mă gândeam ce minunat ar fi să văd ziua în care voi putea lansa un disc chiar în România. S-a întâmplat să fie lansate trei în afară, dar am reușit să facem lansarea asta, a celui de-al treilea disc și aici. Este colosal pentru că au fost câțiva ani buni de când am fost ultima oară în România și este emoționant să-mi văd foștii colegi de la Radio, unde am lucrat înainte să plec, foști colegi de clasă, mulți prieteni, familie… este extraordinar… și mai ales să am ocazia să cânt, pentru că în final e o datorie de onoare și chiar mai mult de atât să pot să interpretez pentru publicul român.»
La lansare au luat cuvântul criticul muzical Mihai Cosma, contrabasistul și profesorul Ștefan Tomas și, bineînțeles, contrabasistul Cătălin Rotaru, care ne-a oferit detalii despre nou material discografic:
«Discul se intitulează Sonic Bridges, în traducere liberă - Poduri sonore. Eu am gândit poduri pentru că el a fost înregistrat în Paraguai, eu locuiesc acum în Statele Unite și, evident, sunt român. Deci, iată un pod intercontinental în primul rând geografic, apoi există podul muzical. Piesa de bază este concertul de Mozart pentru vioară nr.5, după care, dat fiind circumstanțele în care s-a înregistrat, m-am gândit că ar fi bine să punem două piese românești - evident, una din ele este Balada lui Porumbescu, cealaltă piesă fiind Dansul țărănesc al lui Dimitrescu - și, categoric, a trebuit să punem piese de natură folclorică paraguaiene.»
Cătălin Rotaru a oferit celor prezenți un scurt recital cu transcripții pentru contrabas ale unor cunoscute lucrări de Piotr Ilici Ceaikovski, Ciprian Porumbescu și Constantin Dimitrescu, dar și cu două creații scrise pentru contrabas de Giovanni Bottesini. Cătălin Rotaru a fost acompaniat de Cvartetul Solartis, iar recitalul s-a încheiat cu un bis în care contrabasistul ne-a demonstrat că este un muzician complex ce abordează cu aceeași măiestrie și jazz-ul. Pentru a-l asculta live pe Cătălin Rotaru publicul din București este așteptat la Concertul de Crăciun pe care acesta îl va susține pe scena Ateneului Român în 22 decembrie, alături de Orchestra de Cameră Solartis, cu începere de la ora 11,00.