Arhivă : Cronici Înapoi

Dublă lansare - Corul Academic Radio

Publicat: marți, 17 Decembrie 2013 , ora 13.42

"Mare minune" și "OREMUS" - cele două compact discuri lansate de Corul Academic Radio în luna decembrie acest an. Detalii ne oferă dirijorul ansamblului - Dan Mihai Goia:


Ne bucurăm mult că în această lună decembrie - luna surprizelor, luna cadourilor - în aceste zile în care parcurgem postul sfântului Crăciun, iată că apar două realizări discografice ale Corului Academic Radio. Aș vrea să aduc mulțumiri celor care au avut inițiativa de a realiza acest lucru; în primul rând Editurii Casa Radio, Direcției Orchestrelor și Corurilor Radio, întregii echipe de tehnicieni (regizori muzicali, tot procesul de editare, procesare masterizare) și cei care au reușit să tezaurizeze strădaniile noastre de ani de zile.

Primul compact-disc, intitulat "Mare minune", este un compact-disc alcătuit exclusiv din colinde. El a fost realizat în perioada anilor 200-2004 și a apărut într-o primă formă, o primă ediție, în anul 2005, urmând ca în această săptămână să apară ce-a de-a doua ediție. Cuprinde sigur colindele cele mai dragi neamului românesc, colinde armonizate pentru cor mixt, la care Corul Radio a adăugat și unele colinde mai puțin cântate, mai puțin cunoscute, mai puțin prezentate în concerte, colinde care îmbogățesc paleta de nestemate ale neamului românesc. Am adăugat, de asemenea, câteva colinde laice pentru a puncta întreaga paletă stilistică a acestui gen.

Cel de-a doilea compact-disc, mă refer la OREMUS - Să ne rugăm, reprezintă trei secole de muzică sacră și este rodul unei munci foarte asidue, foarte intense pe parcursul a patru ani, din 2009-2012. El înmagazinează, tezaurizează lucrările cele mai reprezentative pe care le-am prezentat în 5-6 concerte a capela - mă refer la concertele intitulate "Ave Maria", "Tatăl Nostru", concertele de muzică franceză, germană, italiană, engleză, rusă. Este o mapă cu două cd-uri care prezintă muzică universală predominant, lucrări cu acompaniament de orgă, de pian, de două piane și în partea a doua balansează între cele două figuri ale creștinătății - Maica Domnului, prin "Ave Maria" și "Tatăl nostru", Dumnezeu Mântuitorul nostru. Iată, sunt niște stări pe care noi le-am pregătit și le-am aprofundat cu mintea și cu sufletul.

Sper ca toate aceste bijuterii și realizări ale muncii noastre care însumează un număr însemnat de ani să bucure mintea și sufletul celor care ne ascultă, să bucure iubitorii de muzică corală, pe adevărații melomani. Profit de acest prilej pentru a le ura "Sărbătorile de iarnă cu bine, cu bucurii, cu împliniri, cu belșug, cu sănătate și să se bucure de muzica de bună calitate!"