Arhivă : Cronici Înapoi

Seară muzicală romantică cu violoncelistul Răzvan Suma - 15 noiembrie 2013

Publicat: luni, 18 Noiembrie 2013 , ora 14.13

După turneul "Vă place Brahms?", Răzvan Suma revine în Studioul Mihail Jora ca solist al Orchestrei Naționale Radio, într-un concert dirijat de Martin Panteleev.


"Cu siguranță, cei care vin la Sala Radio pentru mine cred că sunt doar prieteni."

Bazându-mă pe această declarație a lui Răzvan Suma și pe o sală "Mihai Jora" plină, atunci pot să afirm că muzicianul se bucură de aprecierea unui număr foarte mare de prieteni. Violoncelistul a fost vineri, 15 noiembrie, solistul Orchestrei Naționale Radio, ansamblu dirijat de Martin Panteleev.

Răzvan Suma, despre această colaborare:

«Întâlnirea cu Martin Panteleev a avut loc în 1997, nimeni nu credea atunci că vreodată ne vom întâlni în această ipostază. Mă bucur foarte tare că a fost invitat aici, mă bucur că am avut șansa să cânt sub bagheta lui. Este un muzician foarte talentat. Acest concert trebuie să fie cântat de cel puțin 5-6 ori în concert cu același dirijor și, eventual, cu aceeași orchestră ca să poți să spui "Da domnule, acum mă simt extraordinar!"»

Concertul în mi minor pentru violoncel și orchestră în varianta lui Răzvan Suma - în prima parte a programului de la Sala Radio.

Iată câteva opinii din public:

"O interpretare deosebită, cum numai Răzvan Suma poate să facă. Ne-a încântat! Răzvan Suma este Răzvan Suma!"

"Este o bucurie pentru noi că-l avem pe Răzvan Suma în țară și sper să mai rămână câțiva ani. Este deja un nume în România…"

Concertul s-a încheiat cu Simfonia a II-a în mi minor de Rachmaninov, o versiune a dirijorului Martin Panteleev apreciată unanim, dovadă stând ropotele de aplauze de la finalul unei seri speciale la Sala Radio.

"Ca de obicei, Orchestra Radio nu dezamăgește și dirijorul mi-a plăcut foarte mult. Să sperăm că-l mai vedem la Sala Radio."

"Minunat! În primul rând dirijorul - un om de o pregătire multilaterală, iar interpretarea pe care a dat-o simfoniei, presupune talent, presupune concepție dirijorală cu totul și cu totul deosebită. Felicitări!"

Reportaj realizat de Lucian Haralambie