Arhivă : Cronici Înapoi

Muzică contemporană la Aula palatului Cantacuzino cu Cvartetul Florilegium

Publicat: joi, 14 Noiembrie 2013 , ora 14.40

În seara de 13 noiembrie 2013 publicul din București a avut parte de un concert de muzică contemporană găzduit de Aula Palatului Cantacuzino. Pe scenă a urcat Cvartetul de coarde Florilegium care a prezentat un set de opusuri semnate de Nicolae Teodoreanu, Valentin Petculescu, Doina Rotaru și respectiv Aurel Stroe. Recitalul s-a bucurat de prezența compozitorilor primelor trei.

Atmosfera pe care violoniștii Marius Lăcraru și Ladislau Csendes, violista Maria Fecioru și violoncelista Anca Vartolomei au imprimat-o serii a fost una cu adevărat specială. Cvartetul Florilegium este renumit pentru predilecția manifestată față de repertoriul contemporan. De altfel una dintre lucrările serii - Cvartetul de coarde nr. 3 de Valentin Petculescu le-a și fost dedicată. Sensibilitatea celor patru muzicieni se mulează perfect pe ritmurile frânte, pe cotiturile neașteptate ale melodiilor, pe dinamica fluctuantă. Sunt călăuzele perfecte într-un univers sonor plin de sensuri și de metafore ingenioase.

Sunt admirabile coeziunea și omogenitatea care s-au regăsit în discursul sonor al cvartetului. Aici în mod sigur și-au adus contribuția cei 18 ani care au trecut de la înființarea ansamblului, dar și compatibilitatea perfectă dintre cei patru membri. Într-adevăr sincronizarea dintre ei a trecut cu mult dincolo de ritmul indicat de partitură, dând impresia că un puls interior comun tuturor celor patru muzicieni a fost cel care a condus firul melodic.

Varietatea sonoră a lucrărilor abordate ar fi fost cu siguranță greu de descifrat fără o interpretare atât de convingătoare. Sigur, înțelegerea lucrărilor a fost completată și de descrierile din programul de sală, făcute chiar de compozitori.

A fost o seară extrem de interesantă, care sperăm să se repete curând la Aula Palatului Cantacuzino.

Petra Gherasim