Arhivă : Cronici Înapoi

Giuliano Carmignola, în concert de Ziua Regelui

Publicat: luni, 28 Octombrie 2013 , ora 14.48

Un eveniment celebrat anual cu mult fast de Casa Regală a României a reunit un public numeros la Ateneul Român vineri, 25 octombrie 2013: aniversarea Maiestății Sale, Regelui Mihai I, ceea ce a însemnat prezența cu acest prilej pe scena instituției amintite a celebrului violonist Giuliano Carmignola alături de ansamblul de fete La Stravaganza dirijat de Christian Badea. 92 de ani de viață ai Regelui Mihai înseamnă și 92 de ani trăiți conform unor principii care se pot materializa în valori precum aprecierea frumosului, solidaritatea, altruismul etc. Și tocmai astfel de valori stau la baza Fundației Principesa Margareta a României care de mulți ani este dedicată sprijinirii tinerilor talentați pentru ca aceștia să își materializeze visurile.

Seara de vineri a fost una a bilanțurilor: publicul a putut afla cine și cum a beneficiat de bursele Fundației în anul 2013, pregătindu-se terenul pentru o nouă generație de bursieri începând din 2014. Asta am aflat din scurtmetrajul difuzat după Imnul Regal și discursul Alteței Sale Regale, Principesa Margareta a României. A urmat apoi concertul.

Ansamblul de fete La Stravaganza evocă orchestra pe care o formau în Veneția secolului al XVII-lea orfanele adăpostite de Ospedale della Pietà, pe care Antonio Vivaldi le instruia întru muzică. Acest ansamblu a atins curând un nivel de măiestrie care i-a dus vestea în toată Europa la acea vreme. Cred că este un artificiu de marketing extrem de interesant, acela de a reînvia în 2013 legenda acestui ansamblu.

Așteptata intrare pe scenă a violonistului Giuliano Carmignola a avut efectul scontat, trezind imediat entuziasmul publicului. Presupun că e deja superfluu să amintesc nenumăratele reușite care se regăsesc în biografia artistului: de la studiile cu celebri violoniști precum Henryk Szeryng sau Natan Milstein, până la concertele interpretate sub bagheta unor maeștri precum Claudio Abbado sau Giuseppe Sinopoli. Specialist în muzică barocă, Carmignola suscită admirația publicului și criticilor deopotrivă. BBC Music Magazine se întreba retoric "cine dacă nu Giuliano Carmignola ar putea reda poezia acestor piese îmbibate de fantezie?". Într-adevăr stilul său reunește totodată delicatețe și poezie, dar și o strălucire aparte care capătă adesea efectele unui spectacol de artificii.

Între concertele pentru vioară, s-au regăsit și trei arii care le-au adus pe scenă succesiv pe trei tinere interprete: prima a fost Veronica Anușca, aceeași pe care o auzeam în urmă cu puțin timp interpretând în deschiderea stagiunii ONR cântecul lui Solveig sub bagheta lui Tiberiu Soare. Ca și atunci am fost impresionată de volumul vocii ei precum și de sensibilitatea pe care a impregnat-o ariei "Sonno, se pur sei, sonno". A urmat mezzo-soprana Andreea Iftimescu iar apoi mezzo-soprana Emanuela Pascu, impresionantă în aria "Agitata da due venti", o probă de foc pentru orice solist vocal, căreia artista i-a făcut față foarte bine.

Un astfel de concert nu putea să se încheie fără bisuri, de care publicul s-a putut bucura din plin la finalul programului. Se pare că prin acest concert caritabil dedicat programului "Tinere Talente" s-a reușit strângerea sumei de 110.000 de euro care vor fi folosiți pentru a susține o nouă generație de tineri talentați.

Petra Gherasim