Arhivă : Cronici Înapoi

Deschidere de stagiune pentru Orchestra de Cameră Radio

Publicat: joi, 10 Octombrie 2013 , ora 13.10

«Am vrut doar să trezesc un pic și conștiința orchestrei că se poate cânta. Dacă se rezolvă foarte multe lucruri în repetiții, orchestra aproape că nu are nevoie de dirijor. Știu că-mi voi face mulți dușmani spunând lucrul acesta - adică toți dirijorii. Dar nu vorbesc despre o simfonie de Mahler sau una de Bruckner sau de Brahms, ci este vorba de un ansamblu cameral care, cred eu, funcționează și-și va dezvolta instincte mai rapide dacă se simte ghidat dinlăuntrul orchestrei mai degrabă decât din afară.» - Liviu Prunaru, solistul și dirijorul Orchestrei de Cameră Radio, înaintea concertului de deschidere a stagiunii 2013-2014.

Cu ce gânduri vine însă publicul în Sala Mihail Jora?

"Așteptăm să-l ascultăm pe Liviu Prunaru. E un om extraordinar și care propagă muzica și face o educație muzicală multor oameni. Îl admirăm."

"Vă dați seama! După un festival formidabil, fantastic, ne așteptăm la o stagiune la fel de plină de lucruri frumoase, de cântat frumos. Exemple am avut, Slavă Domnului!, și mai cu seamă că au fost și ei în plin festival și au demonstrat că atunci când au baghete mari sunt foarte buni."

Și așa a fost, deși nu vorbim de o baghetă, ci de un arcuș. Suita Capriol pentru orchestră de coarde de Peter Warlock, Concertul în re minor pentru vioară și orchestră de Felix Mendelssohn - o lucrare apropiată lui Liviu Prunaru, redescoperită și oferită publicului larg de profesorul lui, Yehudi Menuhin, și Souvenirs de Florence - lucrarea lui Piotr Ilici Ceaikovski. Evident că bisurile, două la număr, nu au lipsit și nici ropotele de aplauze.

Declarația criticului muzical Dumitru Avakian la sfârșitul concertului:

«Liviu Prunaru este un muzician într-adevăr minunat, captivant aproape în tot ceea ce face, iar în seara asta a preluat postul pe care l-au avut celebrități în istoria muzicii, acela de maestru de capelă. A făcut-o cu autoritate și cu o poziție de exemplaritate vizavi de colegii săi, membri ai ansamblului.»

Iată și alte opinii din public:

"Liviu Prunaru este extraordinar și pentru el și pentru Orchestra de Cameră Radio. Pentru ei am venit și a fost o seară minunată. De regulă, la Sala Radio ne sunt îndeplinite toate așteptările."

"Ideea de program a fost reușită. Lucruri mai puțin cântate…"

" Warlock- excepțional! Și Prunaru, ca de obicei, excepțional și el!"

"Liviu Prunaru - dirijor și solist - a impus o linie foarte plăcută!"

Reportaj realizat de Lucian Haralambie