Arhivă : Cronici Înapoi

Capodopere ale muzicii de cameră la Ateneul Român - un recital din seria 'Vară magică'

Publicat: luni, 19 August 2013 , ora 12.04

Liviu Prunaru și invitații săi, Maruxa Llorente - pian, Valentina Sviatlovskaia, Roxana Oprea și Rafael Butaru - vioară, Cristian Ifrim și Cristian Andriș - violă, Marin Cazacu - violoncel și Dorin Marc - contrabas, la cea de-a doua apariție pe scenă în această formulă, după prezența din Festivalul Internațional "Enescu și muzica lumii" susținut la Sinaia. În program - Sonata a Quattro nr.1 în Sol major de G. Rossini, Cvintetul cu pian în fa minor op.34 semnat J. Brahms și Octetul op.20 de Felix Mendelssohn.

Despre evenimentul de miercuri, 14 august 2013, ne vorbește muzicologul Grigore Constantinescu:

«Nu mă așteptam ca într-un program atât de variat să existe momente de excepție! Ceea ce ne-a fost oferit în această seară a fost o artă a maeștrilor care reușesc să cânte împreună cu atâta bucurie și să aducă publicului o muzică cu totul specială, o muzică de tineri - e vorba Rossini și de Mendelssohn și o muzică de maeștri în plin apogeu - este vorba de Brahms. Greu să numim această muzică de concert sau muzică de cameră, cred că trebuie să-i spunem doar muzică și, într-adevăr, începând cu Prunaru și terminând cu Marin Cazacu - magică

Iată și alte opinii din public:

«A fost un recital extraordinar! Liviu Prunaru este cel mai bun dintre toți violoniștii pe care-i avem. Toți au fost buni. Domnului profesor Cazacu îi mulțumim pentru tot ce face în vara aceasta pentru noi.»

«Brahms e ceva special, și nu numai Liviu Prunaru, dar toți ceilalți membri ai grupului au fost senzaționali. Sunt foarte buni, fiecare luat în parte. Împreună au format o echipă foarte frumoasă și au instrumente de mare valoare, din care scot tot ce e mai bun, așa că e o încântare!»

Reportaj realizat de Lucian Haralambie