Arhivă : Cronici Înapoi

Orchestra de tineret din Viena pentru prima dată la București

Publicat: duminică, 18 August 2013 , ora 10.56

În Festivalul "Vară magică", organizat la Ateneul Român de Lanto Communication și Fundația «Prietenii muzicii - Serafim Antropov», a concertat luni, 12 august, Orchestra de tineret din Viena. Ansamblul care a sărbătorit anul trecut 25 de ani de activitate a avut prima apariție scenică în România duminică, 11 august, în Festivalul «Enescu și muzica lumii de la Sinaia», interpretând un program cu lucrări semnate de compozitori austrieci: Gustav Mahler, Wolfgang Sauseng și Anton Bruckner, reluat în 12 august la București. Cele două concerte fac parte din turneul prin care orchestra a sărbătorit un sfert de secol de activitate, turneu care a inclus de asemenea orașele Viena și Berlin și s-au desfășurat sub bagheta lui Herbert Böck, dirijor șef al ansamblului din anul 1989.

Prima lucrare din program a fost lucrarea Blumine de Gustav Mahler, inițial gândită ca o parte a doua în Simfonia I în Re major, un început timid pentru orchestră. Am ascultat apoi Ciclul de 4 lieduri Trandafir din cenușă pentru bariton și orchestră, compus în 2013 de compozitorul austriac Wolfgang Sauseng pe versuri de Wolfgang Hermann, Alberto Baeza Flores și Giuseppe Ungaretti. Lucrarea a fost o comandă a Orchestrei de Tineret din Viena pentru turneul său jubiliar și a avut premiera mondială în 6 august la Konzerthaus Berlin. Solist a fost baritonul german Dominik Königer. O muzică expresivă, plină de profunzime, care cuprinde sentimente de dor, dragoste și tristețe, urmând tradiția cântecelor pentru voce și orchestră din creația lui Mahler.

În partea a doua a concertului, Orchestra de tineret din Viena a propus publicului monumentala Simfonie a VII-a în Mi major de Anton Bruckner, dovedindu-și calitățile muzicale prin eleganța sunetului, o bună susținere a pasajelor ample, contraste dinamice și agogice de efect, uneori însă cu o intensitate sonoră poate prea amplă. Iar pentru a recompensa aplauzele publicului au fost alese două tradiționale bisuri "vieneze", semnate de Josef Strauss și Johann Strauss.

Festivalul "Vară magică" va continua la Ateneul Român până în 21 august.

Andreea Chiselev