Arhivă : Cronici Înapoi

Concert al Orchestrei poloneze de tineret 'Sinfonia Iuventus' în cadrul Festivalului 'Enescu și muzica lumii'

Publicat: luni, 12 August 2013 , ora 11.17

Joi, 8 august 2013, am ascultat la Sinaia Sinfonia Iuventus, una dintre cele mai bune orchestre de tineret din lume, în opinia maestrului Marin Cazacu. Ansamblul reunește muzicieni polonezi, studenți masteranzi, absolvenți între 22 și 30 de ani. A fost format în 2007 și primul concert a avut loc în 2008. De atunci și până astăzi, instrumentiștii sunt îndrumați de cei mai buni dirijori polonezi și străini și concertează cu imens și binemeritat succes în țară și străinătate: Austria, China, Franța, Germania, Italia, Lituania, Portugalia, Spania, Elveția, Ucraina și acum și România.

Întâlnirea cu o orchestră de tineret este întotdeauna o plăcere și o certă sursă de energie. Artiști la început de drum, instrumentiștii polonezi vor să demonstreze ce pot și o fac cu dăruire, plăcere, ambiție și, mai ales, responsabilitate liber asumată. Nu uită nici o clipă că reprezintă cultura muzicală a unui popor mândru și talentat. Au ales un repertoriu pe care-l cunosc nu numai cu mintea, dar îl simt profund și cu sufletul, repertoriu dominat de muzica Europei de est - desigur polonezul Moniuszko în primul rând, dar și polonezul Lutosławski și maghiarii Liszt și Kodály. Un moment culminant al serii a fost Uvertura "Cavaleria ușoară" compusă de austriacul Franz von Suppe și considerată o probă de maximă dificultate pentru o partidă mare de suflători. Siguri pe forțele lor, instrumentiștii polonezi și-au asumat voit riscul de a prezenta o lucrare arhicunoscută, practic pe buzele tuturor, și mă bucur mult să pot aprecia că interpretarea a fost impecabilă, strălucitoare, spectaculoasă, răsplătită de public prin aplauze furtunoase și entuziaste strigăte de bravo. Programul serii a fost completat cu melodiile lăutărești de Pablo de Sarasate, solist - Jan Kutkowski, concertmaestrul orchestrei. Dirijorul concertului a fost maestrul Tadeusz Wojciechowski - din 2009, director artistic și din 2012, director general al ansamblului.

Impresionant gestul de final al artiștilor polonezi; în aplauzele publicului, toți s-au felicitat reciproc și s-au îmbrățișat, mulțumiți că au reușit prin evoluția din Festivalul "Enescu și muzica lumii" să înscrie încă un concert excepțional pe lista reușitelor internaționale ale Ochestrei Sinfonia Iuventus.


Cristina Sârbu