Arhivă : Cronici Înapoi

Cvartetul Wave în Festivalul 'Vara Magică'

Publicat: joi, 25 Iulie 2013 , ora 14.44

Festivalul "Vară Magică", organizat de Lanto Communication, a continuat ieri seară, 24 iulie la Ateneul Român, cu un concert susținut de Cvartetul de Marimbe "Wave", adică Bogdan Băcanu, Vladimir Petrov, Emiko Uchiyama și Christoph Sietzen. Ansamblul a fost fondat în anul 2008 de Bogdan Băcanu, profesor de marimbă la Universitatea "Anton Bruckner" din Linz, ceilalți trei percuționiști fiind studenții acestuia.

 A fost un concert special, atât prin ineditul sonorității marimbei, instrument prezent rar pe scenele de concert, cât și prin ineditul alăturării a patru astfel de instrumente, totul completat de muzicalitatea, expresivitatea și virtuozitatea celor patru muzicieni. De la pianissimo, la fortissimo, de la tempo-uri lente, până la cele rapide, membrii Cvartetului "Wave" formează un ansamblu foarte omogen, din a cărui interpretare transpare bucuria de a face muzică.

Programul a inclus creații și transcripții de Josh Groban, Rüdiger Pawassar, Carlos Gardel, Daniel Wirtz, Astor Piazzolla, pline de armonie și expresivitate, precum și o lucrare de mare profunzime semnată de compozitorul japonez Minoru Miki, "Marimba Spiritual" pentru marimbă și trei percuționiști, scrisă între anii 1983-1984, ca un semnal de alarmă pentru numărul foarte mare de oameni care muriseră din cauza foamei în Africa.

La fel ca în apariția din Festivalul "Vară magică" de anul trecut, alături de Orchestra Română de Tineret și dirijorul Cristian Mandeal, Cvartetul "Wave" a fost aclamat de publicul prezent în sala Ateneului Român.

Festivalul continuă miercuri, 31 iulie, cu un recital susținut de maestrul Valentin Gheorghiu și invitații săi, pianistele Roxana și Valentina Gheorghiu, violoniștii Gabriel și Simina Croitoru și violoncelistul Marin Cazacu.


Andreea Chiselev