Arhivă : Cronici Înapoi

Sonoro Conac - muzică, arhitectură, reușită

Publicat: miercuri, 24 Iulie 2013 , ora 10.33


În 23 iulie 2013 am fost la al treilea eveniment din seria "Sonoro Conac". Nu știu cât de multe știți despre acest nou proiect din familia festivalului Sonoro, îngrijit de neobositul violist Răzvan Popovici, însă aseară m-am convins că este o inițiativă extraordinară, aceea de a aduce muzica clasică în locuri deosebit de frumoase, dar mai puțin aflate în atenția marelui public, așa cum este și casa de piatră construită de familia Udriște Năsturel în secolul al XVII-lea, în vremea lui Matei Basarab, la Herești, o localitate aflată la 30 km de București în județul Giurgiu.

În grădina acestui monument încă aflat în îngrijirea Muzeului Țăranului Român, dar care însă din octombrie 2013 va fi retrocedat vechilor proprietari, am asistat la lumina lumânării la un foarte plăcut recital susținut de Cvartetul The Mood din Cluj, violiștii Răzvan Popovici și Christian Naș și violonista Alexandra Bobeico, binecunoscută nouă, celor de la Radio România Muzical: Alexandra Bobeico este câștigătoarea concursului Concertino Praga de anul acesta. Însă este și bursieră SONORO și m-am bucurat să văd ce repede și bine a învățat partiturile prezentate aseară, care i-au fost puse în față în urmă cu doar 2-3 săptămâni.

Un cadru minunat excepțional pe un promontoriu în lunca Argeșului, muzică clasică și nu numai, pentru că Cvartetul The Mood a oferit și un jam ssesion, în fapt un al doilea recital, cu cover-uri celebre în aranjamente clasice, lumânări, iarbă, păsări și greieri, un pahar de vin bun - și iată ingredientele unui proiect lăudabil ce-și propune și reușește să atragă atenția asupra unor monumente pe care merită să le vizitați măcar o dată. Mai bine de 150 de persoane au umplut în 23 iulie 2013 curtea de la Herești și sper ca și următoarele ediții să se bucure de același succes. Pentru că astfel se poate constata că monumentele arhitecturale românești "rimează" cu muzica lui Bartok, Ligeti, Mozart oferită cu generozitate de proiectul "Sonoro Conac". Și, mai mult, că muzica clasică se poate integra cu ușurință între obișnuințele oamenilor tineri de astăzi, pe care i-am văzut vibrând și ezitând să plece acasă târziu în noapte, chiar dacă a doua zi urmau să se îndrume spre birourile lor din clădirile de sticlă ale multinaționalelor.

Următorul concert din seria Sonoro Conac are loc în 31 august la Castelul Cantacuzino din Bușteni.

 
Cristina Comandașu