Arhivă : Cronici Înapoi

O nouă lansare a Editurii Casa Radio

Publicat: luni, 17 Iunie 2013 , ora 15.59

"Spontaneitate" pare să fi fost cuvântul de ordine vineri seară (14 iunie 2013) la lansarea CD-ului Grieg recent înregistrat de violonistul Liviu Prunaru și de pianista Dana Protopopescu. Evenimentul a fost găzduit de librăria Humanitas-Kretzulescu. Mediul a fost unul degajat, lăsând spațiu familiarității ce părea că îi lega pe toți cei prezenți. Au participat la conferința de presă - pe lângă cei doi artiști - Liliana Staicu, redactor-șef RRM și muzicologul Anca Florea, iar întreaga discuție fiind moderată de Tiberiu Comandașu, din partea editurii Casa Radio.

De ce spun spontaneitate? Pentru că recunosc că am fost impresionată de povestea ce stă în spatele înregistrării. Liviu Prunaru și Dana Protopopescu au povestit că au studiat aceste Sonate întâi pentru a le prezenta în cadrul unei seri de muzică între prieteni. Apoi proiectul de a înregistra aceste lucrări a început să prindă contur și iată-ne acum în fața rezultatului final. O minunată compilație, care va fi urmată curând de una nouă, asupra căreia nici muzicienii, nici Liliana Staicu sau Tiberiu Comandașu nu au dorit să facă dezvăluiri.

Ce recomandă CD-ul Grieg? În primul rând faptul că veți regăsi pe el lucrări care arareori se află pe afișele de recital: toate cele trei sonate pentru vioară și pian de Grieg interpretate de Liviu Prunaru și Dana Protopopescu, doi dintre cei mai buni muzicieni români la ora actuală. Editura Casa Radio se poate mândri cu faptul că CD-ul înregistrat sub acest label este primul din România pe care se regăsește Integrala Sonatelor pentru vioară și pian de Grieg. De altfel chiar și la nivel internațional, la ora actuală mai există foarte puține discuri pe care se regăsesc aceste lucrări: unul înregistrat de Augustin Dumay și Maria Joao Pires, iar celălalt cu Arve Tellefsen și Eva Knardahl.

De asemenea, trebuie știut faptul că CD-ul "Grieg" înregistrat de Liviu Prunaru și Dana Protopopescu se află în topul preferințelor melomanilor care s-au implicat în proiectul "Votează discul de muzică clasică al anului 2013" desfășurat de Radio România Muzical.

Și da, muzica ce a însoțit prezentul reportaj este extrasă din albumul înregistrat de Liviu Prunaru și Dana Protopopescu. La finalul evenimentului i-am întrebat pe cei prezenți ce i-a determinat să asiste la lansare:

"Sunt un fan Liviu Prunaru și sunt amator de muzică, pur și simplu."

"Amândoi sunt niște nume bine cunoscute, bine afirmate. Din păcate, Dana Protopopescu mai mult în occident. I-am ascultat pe scena Ateneului și i-am apreciat. Știu eforturile pe care le face Radio România Muzical ca să le promoveze creația și e foarte frumos că ați ieșit în aer și ne bucurăm dacă veți mai avea și alte inițiative de acest fel."

Petra Gherasim