Arhivă : Cronici Înapoi

'Muzică și bucurie' cu Duo Cello Jaya

Publicat: luni, 17 Iunie 2013 , ora 14.02

Atunci când în viața unui tânăr se ivește o boală grea, muzica aduce cu siguranță o fărâmă de bucurie și speranță în lupta împotriva suferinței.

Recitalul ce a continuat Seratele muzicale în Biserica Lutherană, vineri 14 iunie, a avut tocmai un astfel de scop, fiind oferit de doi violonceliști tineri reuniți sub titulatura Duo Cello Jaya. Tânărul care are nevoie de ajutor se numește Walter și este elev al Liceului Teoretic Tudor Vladimirescu din București. Boala de care suferă este cancerul într-o formă rară. De aceea, membrii Duo Cello Jaya, violonceliștii Ella Bokor și Mircea Marian s-au hotărât să ia atitudine și să cânte într-un recital special, intitulat "Muzică și bucurie". Organizat în scopul strângerii de fonduri pentru Walter, seara muzicală a inclus opusuri selectate din creația unor compozitori diverși din punct de vedere stilistic, de la Jean Baptiste-Barriere și Joseph Haydn, până la David Popper și Frederich Zehm.

Despre cum a luat ființă Duo Cello Jaya, dar și despre cum a fost alcătuit programul recitalului, am aflat de la cei doi membri ai ansamblului Ella Bokor și Mircea Marian:


Ella Bokor: În 2008, în vară, din întâmplare am cântat în această formulă și de atunci am rămas împreună. Încercăm cu fiecare apariție să aducem un program nou și am descoperit niște piese foarte frumoase pentru două violoncele și orchestră pe care le vom interpreta în stagiunea viitoare a "Seratelor muzicale la Biserica Lutherană".

Mircea Marian: Am încercat să alegem un program cât mai divers pentru spectatori și cred că am reușit acest lucru.

Ella Bokor: Am ales lucrări din perioade diferite. Practic avem trei perioade: barocului, romantismului și perioada modernă, în care se încadrează Frederich Zehm, cu ultimele patru piese.

Ella Bokor despre scopul caritabil al recitalului: Este vorba despre Walter. Suferă de o problemă de sănătate, iar noi ne bucurăm că am putut să-l ajutăm prin muzică, prin ce facem noi, că a venit lume și sperăm să se facă donații pentru cauza lui.

Reportaj de Alexandra Cebuc