Arhivă : Cronici Înapoi

Joaca de-a sunetele prin Metoda Dalcroze

Publicat: luni, 3 Iunie 2013 , ora 13.43

Mingii colorate, șnururi pe post de hamuri pentru căluți, bețișoare de lemn, cercuri multicolore, eșarfe diafane - Studioul "Alfred Alessandrescu" al Societății Române de Radiodifuziune s-a transformat timp de trei zile în cel mai primitor spațiu de joacă pentru copii: joaca de-a sunetele, printr-o metodă care în Elveția se practică în școli, dar în România a fost adusă pentru prima oară în acest an de Ziua Copilului de Asociația "De dragul artei". 31 mai-2 iunie - trei zile în care copii de la 1 la 8 ani, dar și adulți melomani sau profesioniști ai muzicii au participat la Atelierele de lucru susținute de Anne-Claire Rey-Bellet - profesoară la Institutul "Jaques Dalcroze" din Geneva.

«Metoda Jaques Dalcroze este una în care pentru început se dezvoltă sentimentul muzical în întregul corp, adică batem din palme, ne mișcăm, mergem, cântăm și ritmul muzicii se integrează mult mai bine. Dar, în aceeași măsură, metoda Dalcroze este un tip de educație globală pentru că face apel la coordonare, la echilibru, la disociere, la atenție, la concentrare. Și social este important - se desfășoară în grup și are o întreagă dinamică a echipei, foarte interesantă. Primele lecții se pot lua în jurul vârstei de un an și eu țin cursuri și pentru persoane de 84 de ani. Pentru mine, muzica începe odată cu viața, pentru că muzica este viață.» - Anne-Claire Rey-Bellet


Ce scrie aici la tine, pe bluziță?

Cezar.

Și câți ani ai?

4 ani și 5 luni.

Văd că a fost foarte distractiv pentru tine…

Mi-a plăcut aia cu zebra, cum fugea de tigru.

"La cursuri de muzică nu am mai fost cu Cezar, deși el și-ar dori să meargă. Dar aș vrea să-i oferim o paletă cât mai largă de activități, din care el să se orienteze spre cea care i se potrivește lui cel mai bine." - Alina Nisipeanu


Am stat de vorbă și cu Oana Cosmovici, inițiatoarea proiectului "Jaques Dalcroze", membră a asociației "De dragul artei":

«Prin copiii mei am ajuns să cunosc această metodă. Copiii mei au practicat-o timp de un an și am avut ocazia să observ progresele pe care le-au făcut - atât kinestezice, cât și muzicale și logice, cât și în multe alte feluri. Și am văzut atâta veselie, bucurie și teorie muzicală învățată fără să-ți dai seama și cu plăcere încât încercăm să revenim. Ne dorim foarte mult să permanentizăm cursurile Darcroze, să le aducem la București, începând din toamnă.»

Reportaj realizat de Ana Voinescu