Arhivă : Cronici Înapoi

'8 Anotimpuri' pe scena Ateneului Român

Publicat: luni, 27 Mai 2013 , ora 14.17

Sâmbătă, 25 mai 2013, a avut loc cel de-al patrulea concert al Cameratei Regale înscris în seria Royal Sound. Intitulat 8 Anotimpuri, evenimentul i-a reunit pe scenă, alături de ansamblu, pe violonista Rebekka Hartmann și pe flautistul Ion Bogdan Ștefănescu. După cum arată și titlul, sâmbătă seara am ascultat Anotimpuri, de Vivaldi și de Piazzolla. Cele de Vivaldi au fost aduse la viață de violonista Rebekka Hartmann, o artistă cu o personalitate puternică, plină de vervă și temperament. Cântă pe un Stradivarius din 1675 și se află pentru prima dată în România.

Cum s-a simțit pe scena Ateneului și cum e să cânte muzică barocă pe o vioară construită chiar atunci, Rebekka Hartmann răspunde: "Mă simt foarte bine aici în România. Oamenii sunt fantastici, iar muzicienii sunt plini de emoție și pasiune. E minunat să poți lucra cu ei. Să cânt Vivaldi pe o vioară Stradivarius este ceva cu totul special. Este o vioară veche de aproximativ 300 de ani și reprezintă o onoare să cânt pe un asemenea instrument. Practic, acesta a fost contemporan cu cei doi compozitori, ba chiar vioara mea a fost construită în 1675, iar Bach venea pe lume un deceniu mai târziu. Nu e incredibil? E un sentiment grozav."

Un sentiment grozav am avut și noi ascultându-i interpretarea în care se citea atât de multă relaxare și în care se regăseau totodată acuratețe, precizie și atenție pentru detaliu.

Flautistul Ion Bogdan Ștefănescu a putut fi urmărit în dublă ipostază sâmbătă seara: de solist și de dirijor. În Anotimpurile de Piazzolla, aranjate de Leonid Desyatnikov, a căror partitură solistică a interpretat-o, Ion Bogdan Ștefănescu ne-a deschis, alături de Camerata Regală, o fereastră către ceea ce trebuie să însemne Buenos Aires și lumea fascinantă a tangoului argentinian, în care trăirea capătă o intensitate aproape dramatică.

După cum știți, membrii Cameratei Regale pregătesc mereu câte o surpriză la concertele lor. De data aceasta, muzica a fost completată de poezie, prilej cu care l-am putut urmări recitând pe actorul Eusebiu Ștefănescu.

Atmosfera a fost ca de obicei, plină de căldură și de energii pozitive. E imposibil să nu te simți contaminat cu entuziasm după concertele celor de la Camerata Regală pentru că exact această trăsătură pare că stă la baza ansamblului lor, entuziasmul pentru muzică. Iar acest lucru a fost pe deplin răsplătit de aplauze care cereau bis după bis.

A fost un adevărat regal de muzică bună. Concertul care va pune punct seriei Royal Sound, va avea loc în 30 iunie, tot la Ateneul Român, sub genericul Royal Modern, iar evenimentul vă va propune lucrări de Mahler, Sostakovici și Schonberg.

Petra Gherasim