Arhivă : Cronici Înapoi

'Hot Jazz Summit 2013' - prima seară

Publicat: vineri, 17 Mai 2013 , ora 12.53

Start de "Hot Jazz Summit 2013". A opta ediție a festivalului prahovean a debutat joi, 16 mai, publicul de toate vârstele dar care împărtășește aceeași pasiune pentru jazz umplând până la refuz sala Teatrului "Toma Caragiu" din Ploiești. Seria recitalurilor a fost deschisă de grupul polonez condus de Grzegorz Karnas, formație prezentă pe scena festivalului și în urmă cu șase ani. Iată câteva păreri despre prestația celor cinci muzicieni:

«Seara cu această formație din Polonia pe care am mai ascultat-o în România dovedește că a fost foarte bine aleasă. De altfel nu cred că există în tot programul vreo formație sub nivelul foarte bun, pentru că selecția este foarte bine pregătită cu mult timp înainte, așa încât a fost un început de bun augur și sunt convins că toată ediția a VIII-a va curge foarte bine.»

«Școala poloneză e reprezentată la un nivel foarte înalt aici și este impresionant că sunt aceiași oameni care au venit acum șase ani, o adevărată lecție de consecvență pentru noi, și exact un drum și o formulă pe care au găsit-o, și o expresie găsită prin experiment pe un drum constant pe care l-au continuat. E absolut emoționant ceea ce am trăit.»

Seara a continuat cu recitalul lui Richard Galliano. La prima prezență la Festivalul din Ploiești, jazz-man-ul francez a reușit să ridice sala în picioare, smulgând ropote de aplauze la fiecare sol.

«Ascultându-l pe Richard Galliano am trăit senzația pe care cred că o trăiesc cei care escaladează Himalaya - absolut copleșitor! Galliano am impresia că e un Himalaya nu numai al acordeonului, ci al întregii muzici.»

«Prestația e colosală - și piesele de Piazzola și, bineînțeles, ultima piesă de Eric Sattie cu influențe românești… a fost fabulos. E a șaptea ediție la care vin, îmi place jazz-ul și întotdeauna mi-a făcut plăcere să vin la Ploiești. E un spectacol deosebit și organizarea e excepțională.»

«Super! Sunt entuziasmat. Am văzut multe în viața mea, dar așa ceva mai rar.»

Prima seară a Festivalului de Jazz de la Ploiești a fost încheiată de pianistul Lucian Ban și violistul Mat Manieri. Cei doi au propus un nou tip de sonoritate, diferit ce ceea ce au putut asculta cei prezenți în sală până la acel moment.

Despre proiect aflăm chiar de la Lucian Ban: «Proiectul este foarte special. În primul rând nu e un proiect foarte comun - pian și violă în jazz nu e cel mai comun lucru. Apoi e un material care combină atât jazz-ul cât și muzica contemporană și e o provocare atât pentru noi, cât și pentru public.»

«Festivalul a crescut de la an la an. Eu sunt convins că și anul acesta va fi un festival de succes. Cred că e o continuitate mult fericită. Sunt din ce în ce mai plăcut surprins de realizare și de calitatea muzicienilor.»

Sfârșit de recital, sfârșit al primei seri de "Hot Jazz Summit 2013". Urmează astfel alte două evenimente, susținute de pianiștii Omri Mor din Israel și Carlos Maza din Spania.

Reportaj realizat de Lucian Haralambie