Arhivă : Cronici Înapoi

'Don Pasquale' pe scena Sălii Radio

Publicat: luni, 29 Aprilie 2013 , ora 14.12

Tânăra generație pe podiumul Radiodifuziunii Române ar fi putut fi subintitulat concertul cu opera "Don Pasquale" de Gaetano Donizetti, susținut în Sala "Mihail Jora"sâmbătă, 27 aprilie 2013. Această tânără generație a vrut să bucure publicul în apropierea Sărbătorilor Pascale, dar să aducă și un omagiu marilor artiști ai scenei lirice românești cu o serie de proiecții ale monștrilor sacri - de la Hariclea Darclée la Angela Gheorghiu - care a încheiat concertul.

Un ansamblu de tineri de curând înființat - Silvestri Orchestra - condusă de un dirijor de nici 26 de ani, Gabriel Bebeșelea, și patru soliști în plină afirmare - tenorul Bogdan Mihai, bas baritonul Zoltan Nagy, soprana Rodica Vică și baritonul Șerban Vasile - au interpretat cu pasiune muzica lui Donizetti.

Zoltan Nagy a fost Don Pasquale, pentru el un rol de compoziție în care verva comică și frazarea expresivă au susținut vocea bună, dar încă prea crudă pentru acest rol.

Zoltan Nagy: Rolul ăsta l-am mai cântat o singură dată, acum trei ani și jumătate. De atunci nu l-am mai cântat niciodată și nici nu-l voi cânta în următorii 35 de ani pentru că acesta este un rol care se abordează la o anumită maturitate.

Cu o voce frumoasă, sonoră, care a entuziasmat publicul l-a redat baritonul Șerban Vasile pe Doctorul Malatesta.

Tineri și frumoși, tenorul Bogdan Mihai și soprana Rodica Vică au fost întrutotul credibili în rolurile îndrăgostiților Ernesto și Norina. Belcantist cu frazare elegantă, voce flexibilă, glas dulce, clar, frumos pe acut, Bogdan Mihai este deja un nume cunoscut pe scenele mari ale Europei.

Bogdan Mihai, interpretul lui Ernesto… De când îl cânți?

Bogdan Mihai: L-am cântat la Opera Națională din București în urmă cu trei ani - a fost, de fapt, debutul meu. Apoi l-am cântat la Opera din Zurich și, de curând, la Opera din Munchen.

Cu o voce plină dublată de abilități de lirico-lejeră soprana Rodica Vică a redat-o pe nostima Norina cu toată atenția necesară la frazare și dozaj.

Rodica Vică: A fost o mare bucurie să mă aflu alături de colegii mei. Cred că ne-am contopit perfect.

Entuziasmul a compensat uneori lipsa de experiență pentru tânăra Silvestri Orchestra, dirijorul Gabriel Bebeșelea afișând în schimb o siguranță a gestului dirijoral care-i confirmă reputația.

Opera "Don Pasquale" în concert ar fi meritat mai mult public în sala Radio, oricum cei prezenți au petrecut o foarte plăcută seară de sâmbătă.

Iolanda Drâmbei