Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de marți seară - 23 aprilie 2013

Publicat: miercuri, 24 Aprilie 2013 , ora 12.04

Sonata a III-a pentru pian și vioară de George Enescu a deschis recitalul invitatelor Stagiunii de marți seară. O sonată în caracter popular românesc redată după un atent studiu cu muzicalitate și sensibilitate de două muziciene din Belarus, violonista Daria Varlamova și pianista Zhanna Varlamova. Ele au fost protagonistele recitalului din 23 aprilie de la Sala Mică a Ateneului Român. Sonata de George Enescu a fost urmată de alte trei lucrări din repertoriul francez semnate Claude Debussy, Ernest Chausson și Camille Saint Saens - Eugène Ysaÿe.

20 de ani numără Daria Varlamova. Născută la Minsk într-o familie de muzicieni, tânăra violonistă desfășoară o activitate concertistică importantă, în multe recitaluri partener de dialog fiindu-i mama sa - pianista Zhanna Varlamova. În această formulă au fost apreciate la Concursul Internațional de Vioară Cornelia Bronzetti - ediția 2008, Daria câștigând premiul I, iar Zhanna obținând premiul pentru cel mai bun acompaniator. Cele două muziciene s-au aflat marți seară pentru a doua oară în cadrul Stagiunii de marți seară la sugestia violonistei Cornelia Bronzetti care le-a recomandat astfel:

"Aș dori să spun despre duo-ul Daria și Zhanna Varlamova că sunt minunate instrumentiste și muziciene. Daria Varlamova este o muziciană talentată, de excepție. De aceea m-am gândit că ar trebui să revină în România, ele au mai fost o dată, au mai cântat chiar și la Filarmonica "George Enescu". Daria Varlamova merită toate încurajările și toate aprecierile. Interpretativ, mi s-a părut că au niște potențe foarte mari, niște realizări deja importante. Violonista Daria Varlamova ar putea să facă o frumoasă carieră internațională pe care de altfel a început-o foarte devreme datorită talentului ei."

În ciuda unei atmosfere destul de "înghețate" la început, datorată numărului relativ mic de spectatori, cele două instrumentiste și-au demonstrat măiestria, interpretând un program complex și plin de culoare. Tânăra studentă a Academiei de Muzică și Arte din Essen - violonista Daria Varlamova și experimentata pianistă Zhanna Varlamova au demonstrat stăpânire de sine, virtuozitate instrumentală expresivitate și, nu în ultimul rând, o atentă pregătire muzicală, iar răsplata a fost pe măsură, publicul aplaudându-le cu entuziasm.

Jeanine Costache