Arhivă : Cronici Înapoi

Ecouri la recitalul lui Horia Mihail de la Sala Radio

Publicat: joi, 18 Aprilie 2013 , ora 10.06

După ce l-au văzut în Cișmigiu și în Herăstrău, bucureștenii au venit miercuri, 17 aprilie 2013, la Sala Radio să-l asculte pe Horia Mihail cântând sonatele de Beethoven într-o sală propice muzicii clasice. A fost un recital cu aproximativ 1000 de spectatori și o atmosferă despre care vă spune mai multe Adina Dragomir:


Mai întâi a fost Patetica, sonata pe care Beethoven a scris-o în anul 1799, când avea 27 de ani. A urmat apoi Sonata Lunii, una dintre cele mai cunoscute lucrări ale muzicii clasice - Beethoven a scris-o în 1801 și a dedicat-o elevei lui, contesa Giulietta Guicciardi, de care era îndrăgostit. În 1832, un poet a comparat melodia acestei sonate cu lumina lunii reflectată pe un lac. De atunci piesa este cunoscută ca Sonata Lunii. A fost o primă parte care a curs șnur - fără aplauze între părțile lucrărilor, fără zgomote, fără telefoane care sună. S-a simțit miercuri seară la Sala Radio disciplina melomanilor cunoscători și foarte cunoscători.

«Chiar nu m-am așteptat. Nu am mai asistat la un asemenea concert în România. Din câte am mai urmărit și am mai fost la concerte, așa ceva n-am mai văzut. Mi s-a părut fabulos! E un om plin atât de modestie, cât și de talent, care știe să le îmbine foarte bine fără ca noi să ne dăm seama și se face foarte plăcut.»

«Superb! A avut un pianissimo senzațional, o claritate… m-a impresionat foarte mult… Și stilul caracteristic al lui Beethoven care este de neconfundat - cu acel forte foarte în pian și… s-a auzit foarte frumos și foarte clar. M-a uimit claritatea și sunetul!»

Finalul concertului - Sonata Appassionata - considerată de cronicari ca fiind cea mai furtunoasă, ca și aplauzele și opiniile despre pianist.

«Personal nu-l cunosc pe domnul Horia Mihail, dar cred că îl adoră pe Beethoven pentru că parcă se identifică cu muzica lui când îl interpretează.»

«Vin la Sala Radio și, de fiecare dată când e Horia Mihail vin la recital. E o atmosferă foarte plăcută și pianul… cum curge în mâinile lui…»

L-ați mai ascultat?

«Da. E un artist complet. Avem abonament și venim în permanență. De când nu mai e cu Alexandru Tomescu și cu Suma, e mult mai prezent în sală și peste tot. E și benefic faptul că se duce peste tot, în toată țara.»

«Tocmai vorbeam cu doamna despre cât de greu îi este să cânte de atâtea ori aceleași piese. Cred că e un efort mare pentru el și e ceva meritoriu!»