Arhivă : Cronici Înapoi

Tânărul pianist Szocs Botond în recital la Ateneul Român

Publicat: luni, 11 Martie 2013 , ora 14.47

Minunat cântă tânărul pianist Szocs Botond, elev al renumitei profesoare Stela Drăgulin. Am avut ocazia să îl ascult duminică, 10 martie 2013, în Sala mică a Ateneului Român, într-un recital de lucrări preponderent romantice, foarte solicitante atât fizic, cât și emoțional.

"Cum poate încăpea atâta muzică într-un om atât de mic?" "Un al doilea Richter…" - i-am auzit la finalul recitalului, în culise pe câțiva admiratori exclamând, uluiți în mod sigur de forța de care a dat dovadă tânărul de doar 16 ani, în interpretarea unor piese de Beethoven, Schumann, Rachmaninov sau Liszt.

De altfel, primele două lucruri care m-au emoționat au fost implicarea și temperamentul său. A pășit pe scenă încrezător, cu un zâmbet detașat, s-a așezat în fața pianului și s-a dezlănțuit. Nici nu aș ști cu ce să încep… cu grija lui de a reda corect fiecare frază muzicală, cu sunetul lui plin, rotund, cu versatilitatea incredibilă de care a dat dovadă! Toate acestea s-au regăsit în recitalul de duminică seară, reprezentate în mod strălucit de tânărul pianist. Dar, peste toate, aș remarca o sensibilitate ieșită din comun și un elan pe măsură.

În încheiere vă ofer interviul pe care doamna profesoară Stela Drăgulin mi l-a acordat:


Ce calități a dobândit și cum credeți că-l vor impune pe scena concertistică internațională?

În primul rând are o calitate a sunetului pe care noi o cultivăm zi de zi, ceas de ceas și asta îl deosebește de colegii lui de generație. Apoi, știința de a cânta diferite stiluri - asta iar e ceva deosebit și, nu în ultimul rând, dragostea lui de a cânta foarte bine și foarte profund orice fel de muzică.


Care sunt următoarele concerte pe care le va susține studentul dumneavoastră?

El merge paralel cu repertoriul pentru recitaluri și repertoriul solistic. Acum a învățat deja două concerte - un concert de Mozart, un concert de Beethoven și va cânta cu orchestrele simfonice din Brăila, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Satu Mare în săptămânile următoare.

Reportaj realizat de Petra Gherasim