Arhivă : Cronici Înapoi

Corul Național de Cameră 'Madrigal-Marin Constantin' - 50 de ani de activitate artistică

Publicat: joi, 28 Februarie 2013 , ora 14.51

În 27 februarie s-au împlinit 88 de ani de la nașterea dirijorului Marin Constantin, cel care a fondat în urmă cu 50 de ani Corul Național de Cameră Magridal. Pe lângă repetiții, pregătiri pentru concerte și turnee, formația este implicată în proiecte cum ar fi Cantus Mundi, un program de educație și integrare socială dezvoltat prin Asociația Corului Madrigal la inițiativa dirijorului Ion Marin în scopul de a crea o rețea națională de grupuri de muzică corală.

Despre perspectivele Corului Madrigal-Marin Constantin, despre proiectul Cantus Mundi, dar și despre activitățile muzicale ale ansamblului ne-a vorbit într-un interviu dirijorul Ion Marin, Director de onoare al Corului:


În acest an aniversar, care sunt perspectivele formației dumneavoastră?

Perspectivele sunt de fapt incluse în aniversare, orice perspectivă are o cauzalitate și probabil că atuni când numeri 50 de ani îți dorești, chiar dacă nu vei mai fi prezent, alții să numere 100 și așa mai departe. Suntem doar un moment trecător pe firul uneii tradiții care, în fond, aparține vieții culturale din România și misiunea, așa cum o înțeleg eu, pentru membrii Corului Madrigal, în ceea ce mă privește, și cred în ceea ce privește țara, este legată de asiguratul că această tradiție o putem transmite. Și lucrul acesta sper să îl reușim prin proiectul Cantus Mundi pe care Corul Madrigal l-a lansat în urmă cu un an de zile împreună cu mine în România. E un proiect de educație, de îmbogățire a orizontului cultural, de integrare a copiilor din absolut toate mediile din România, favorizate, defavorizate, minorități, copii cu handicap, orfani ș.a.m.d., până la copii care studiază muzica în vederea de a vedeni profesioniști. Acest tip de concretizare a capacității unui copil de a fi în societate, în primul rând cu cei de aceeași vârstă cu el, prin făcutul a ceva nobil împreună, respectiv prin cântatul împreună. Nu e vorba numai de un proiect de eduație muzicală, e vorba de un proiect de educație civică, dacă vreți, de lărgire a orizontului și mai ales de îmbogățire a speranței. Sigur că pe măsură ce se va desfășura, relațiile dintre copiii de pe întreg teritoriul țării se vor strânge legat de acest proiect și de această idee foarte nobilă. Așa cum la olimpiada de matematică, numai cei mai buni copii din clasă pot participa, sigur este normal să fie asa, dar în sine se operează o discriminare chiar și în sânul unei mici comunități care este o clasă într-o școală undeva în oricare din județele Rom. Muzica, cântatul împreună, activitatea aceasta care are și aspectul social și de îngemănare a aspirațiilor copiilor, nu pune oprelișea, nu trebuie să fii cel mai bun din clasă ca să cânți în cor. Sigur că a face muzică împreună cu alții poate să stimuleze phisologic și o integrare mai bună în clasă, în familie, în parohie, în realitatea locului în care trăiești, în oraș, în sat, într-o comună mai mică sau mai mare și așa mai departe. Dar în orice caz, oferitul acestei mijloc de comunicare și de socializare bazat pe cântul coral în care Madrigalul s-a angajat de aproape un an, suntem în procesul de desfășurare, îl consider un lucru esențial, nu numai pentru copii României dar și pentru imaginea României în interior și în special pe plan internațional.


Cum pot formațiile corale să participe la acest proiect?

Există o strategie care, neavând pretențiile că suntem deținători ai unui adevăr absolut, și noi învățăm, învățăm cum să putem învăța la rândul nostru pe alții, deci inițiativele sunt extraordinar de importante. De pildă, pentru a putea și într-adevăr unde există dorința de a se forma un cor sau unde există deja un cor format și aici cred că radioul ne poate ajuta foarte mult, e important ca oamenii să știe că Madrigalul stă la dispoziția acestor inițiative și este foarte uor de accesat via internet, dorința asta se poate exprima printr-un formular de adeziune în care orice școală, orice grădiniță, orice orfelinat, orice institut pentru copii cu probleme speciale poate să intre în contact cu Corul Madrigal și să-și exprime în primul rând dorința de a participa la acest proiect și nevoile, lururile care le sunt necesare. Îi putem ajuta să obțină instrumente muzicale sau aparatură, îi putem mai ales ajuta ca în cadrul propriei lor realități să fie ajutați de forurile locale, de primării, de inspectoratele județene de învățământ și așa mai departe. Încercăm să ajutăm și din acest punct de vedere și cred că e o susținere, dincolo de cea artistică, foarte importantă pe plan uman.


Iar din punct de vedere muzical, la ce lucrează ansamblul în această perioadă?

Madrigalul continuă să lucreze și la îmbogățirea repertoriului, deși au unul imens. În momentul acesta, colectivul a fost reîntinerit în mod notabil și își poate, în fine, repermite să reintroducă în repertoiul lor curent de concert lucrări precum Ritualul pentru setea pământului de Myriam Marbé, Ofrandă copiilor lumii de Sabin Păutza, Flăcări și roți de Corneliu Cezar. Am avut o întâlnire foarte interesantă cu Adrian Iorgulescu, legat de inițiativa UCMR de a da o pondere justă secției vocale, drept care suntem bucuroși să vedem că există o nouă efervescență cu lucrări care se scriu pentru corul Madrigal.


Despre seminificația întâlnirii dintre Ion Marin și Corul Madrigal din 27 februarie și despre concertele și turnee următoare ale ansamblului, ne-a vorbit Veronica Maria Stoica, Manager al Corului Madrigal:

E un moment foarte special pentru mine, pentru că pe 27 februarie 1925, s-a născut Marin Constantin, omul de cultură, fondatorul Madrigalului, un profesor universitar minunat pentru mii de studenți și faptul că s-a născut ne-a dat nouă șansa în viață să facem acele lucruri de care suntem mândri. Sunt fericită că în această zi l-am avut printre noi pe maestrul Ion Marin. Este o altă moștenire pe care a lăsat-o României, pentru că foarte rar se nasc asemenea talente uriașe, care să fie și recunoscute. Madrigalul are privilegiul în acest moment să îl aibă Director de onoare pe maestrul Ion Marin, care se implică la modul cel mai frumos în a ne crea tinerețea și viitorul ca Madrigalul să poarte mai departe tot ceea ce a creat minunat în cei 50 de ani. Și nu-i puțin lucru ce a creat: o sonoritate superbă, delicate, sensibilă, a creat foarte multă emoție în interpretări, a creat o imagine a costumelor, a scenei și așezării în scenă și a selecționat repertorii universal și românești care au devenit un reper pentru toate corurile din România. Suntem mândri să oferim scenei românești coriști și dirijori de o valoare extraordinară.


Cum veți marca aniversarea? Știu că aveți programat un turneu în țară, dar și unul în străinătate.

Este al doilea turneu pe care îl realizăm în țară, cu 10 concerte. Am avut surpriza plăcută să fim așteptați cu un drag, cu un entuziasm și cu o prezență absolut superbe, dar îmi place să fac un clasament, pentru că rămân pe primu loc Iașiul și Timișoara, niște centre de cultură absolut minunate, extreme de receptive la rafinament. Primul concert îl vom avea pe 21 aprilie la Ateneu, este un concert de Paște, dar va include și momente de amintiri și de istorie și de prezentare a ceea ce trebuie să ducă mai departe Madrigalul. După aceea avem două concerte la München, dintre care unul la Parlamentul Bavarez, cu muzică românească în exclusivitate, anul acesta suntem axați pe asimilarea de repertoriu contemporan, pentru că cel cu madrigale și muzică românească a fost prioritatea anului trecut, după care urmează Festivalul Enescu unde avem două concerte superbe și unde o să cântăm o missă a Renașterii foarte specială, dar nu pot să divulg nimic concret din asta, pentru că vreau să fie o surpriză de reale proporții, apoi vom avea iar un turneu de Crăciun în toată țara.


Pentru final, am ales cuvintele lui Nichita Stănescu: "Ce se cuvinte Madrigalului? O reverență. Ce se cuvine lui Marin Constantin? Un omagiu."

Reportaj de Andreea Chiselev