Arhivă : Cronici Înapoi

Orchestra Națională Radio, la Chișinău - relatare din conferința de presă

Publicat: marți, 26 Februarie 2013 , ora 15.08
Conferința de presă din foaierul Sălii Radio (26 februarie 2013) a avut ca scop promovarea unui eveniment istoric pentru Orchestra Națională Radio și pentru cooperarea culturală dintre România și Republica Moldova. Este vorba despre primul concert din istoria binecunoscutei Orchestre Naționel Radio la Chișinău. Acesta va avea loc duminică, 3 martie, la Palatul Național din capitala moldoveană, înscriindu-se în seria de manifestări ce marchează împlinirea a 85 de ani de la înființarea Radioului Public în România.

Seara muzicală se va desfășura sub bagheta maestrului Yuri Botnari, dirijor, colaborator al Orchestrei Filarmonice din Moscova, care a condus pentru prima dată Orchestra Națională Radio, în toamna anului trecut, la Sala Radio. Yuri Botnari a fost prezent și la conferința de presă susținută împreună cu Oltea Șerban-Pârâu, director artistic al Orchestrelor și Corurilor Radio, vorbind reprezentanților presei despre colaborarea sa cu Orchestra Radiodifuziunii, dar și despre programul pe care îl va propune la Chișinău, în 3 martie. Acesta reunește trei lucrări celebre, care trasează o frumoasă punte artistică între creația muzicală românească și cea rusă. Simfonia a V-a de Ceaikovski, Concertul nr. 2 în do minor pentru pian și orchestră de Rahmaninov și Rapsodia română nr. 1 de George Enescu. O prezență specială va fi cea a pianistului rus Vladimir Ovcinicov, câștigător în anii 1980 al prestigiosului concurs Ceaikovski, de la Moscova și al competiției de la Leeds.

Concertul pe care îl va susține împreună cu Orchestra Națională Radio la Chișinău se va desfășura în cadrul ediției cu numărul 47 a Festivalului Internațional de Muzică "Mărțișor", organizat de Ministerul Culturii din Chișinău, eveniment internațional de tradiție, ce are ca invitați în fiecare an, importanți artiști din Europa și Asia. Veți putea urmări și dumneavoastră, ascultătorii postului Radio România Muzical acest concert, pe care îl transmitem în direct, duminică, de la ora 18.00.