Arhivă : Cronici Înapoi

Concertele Festivalului "Sergiu Celibidache" - Ziua 4

Publicat: joi, 5 Iulie 2012 , ora 10.13
A patra zi din seria concertelor de la Ateneul Român organizate sub egida Festivalului "Sergiu Celibidache" i-a adus în fața publicului, într-un recital cameral, pe... "prietenii lui Sergiu Celibidache" - "Celi's friends". Așa s-a intitulat seara din 3 iulie 2012, una în care cei prezenți au beneficiat de toate ingredientele unui spectacol reușit.

Cvartetul Henschel

Pe scenă au urcat mai întâi membrii cvartetului "Henschel", format din frații Henschel - violoniștii Christoph și Markus, violista Monika și violoncelistul Mathias Beyer-Karlshøj. Ansamblul german (care îi poartă o recunoștință vie maestrului român pentru bogata și utila experiență împărtășită acestora la München, în primii lor ani de activitate) a fost însoțit în prima lucrare din program de cornistul Wolfgang Gaag. Nici prezența acestuia nu a fost întâmplătoare, pentru că, la puțin timp după ce muzicianul german a absolvit Academia de Muzică din Berlin, Sergiu Celibidache l-a angajat ca prim-cornist al Filarmonicii din München. În această formulă am putut audia Cvintetul cu corn KV 407 în Mi bemol major de Wolfgang Amadeus Mozart. Dacă în primele două părți am remarcat eleganța interpretării și sincronizarea perfectă, ultima parte părea să pună probleme serioase datorate ezitărilor cornistului. Explicația a venit imediat după aplauzele publicului, cu o doză consistentă de umor, de la însuși Wolfgang Gaag. Acesta a spus că își aranjase greșit partitura, iar în scurt timp am auzit din nou ultima parte a Cvintetului, de această dată într-o versiune impecabilă. Cvartetul "Henschel" a continuat apoi cu Cvartetul op. 80 în fa minor de Felix Mendelssohn, care a evidențiat excelenta simbioză dintre cei patru muzicieni.

Violonista Ida Haendel

Momentul cel mai emoționant al serii a fost cel în care Ida Haendel a pășit pe scenă. Venerabila violonistă poloneză a studiat cu George Enescu, pe care îl menționează drept "unul dintre marile genii ale lumii". Simpla prezență a acesteia, dar și lecția de viață și de istorie din discursul său au făcut ca publicul să o aclame îndelung, atât după ce aceasta a interpretat Poemul op. 25 de Ernest Chausson împreună cu pianistul Misha Daciæ, cât și după Adagio-ul din Sonata în sol minor de Bach.

După pauză, trei dintre muzicienii din Cvartetul "Henschel" au revenit împreună cu pianistul Misha Daciæ și cu contrabasistul Dorin Marc, pentru a oferi celebrul Cvintet "Păstrăvul" de Franz Schubert. A fost o versiune remarcabilă, plină de vitalitate, în care fiecare detaliu al nuanțelor a fost evidențiat cu bun gust și profunzime. Așa s-au încheiat și cele trei ore oferite de "prietenii lui Sergiu Celibidache" - muzicieni de excepție, călăuziți într-un fel sau altul în carierele lor, de filosofia muzicianului român.
Dan Ghineraru