ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Cronici Înapoi

Festivalul Sergiu Celibidache - 2 iulie - 'German Brass' la Ateneul Român

Publicat: marți, 3 Iulie 2012 , ora 15.50
Prima ediție a Festivalului Sergiu Celibidache ce se desfășoară în perioada 3 mai -7 iulie la București, a adus pentru prima oară în România unul dintre cele mai importante ansambluri de suflători de pe scena muzicală internațională.

Ansamblul "German Brass" a fost înfiintat în 1974 și de atunci este sinonim cu muzica pentru ansamblu de suflători interpretată la cel mai înalt nivel. Repertoriul lor acoperă o paletă largă de stiluri, de la Dixieland si Bossa Nova, pâna la pagini clasice, așa cum aveau să ne demonstreze în seara zilei de 2 iulie 2012, în cadrul concertului de la Sala Mare a Ateneului Român.

Cei zece membri ai ansamblului au "vrăjit" publicul încă din primele minute ale concertului, când trompetistul Werner Heckmann, care și-a asumat cu succes rolul de maestru de ceremonii, a inițiat publicul în ceea ce avea să urmeze, într-o limbă română "proaspătă" dar cu atât mai apreciată de audiență. Dezinvoltura și umorul care a caracterizat prezența scenică a muzicienilor, a făcut ca paginile barocului lui John Baston și Johann Sebastian Bach, apoi cele din lumea operei germane și italiene, să capete parcă un suflu mai proaspăt. Măiestria tehnică și muzicalitatea de cea mai înaltă clasă au caracterizat și partea a doua a programului, când ansamblul ne-a arătat fața sa de band care cântă swing sau dixieland cu o plăcere debordantă și molipsitoare.

Aplauzele frenetice ale publicului care a umplut sala mare a Ateneului până la refuz au fost răsplătite cu o strălucitoare interpretare a Horei Staccato de Grigoraș Dinicu, dar și cu promisiunea de a reveni în România, ceea ce  sperăm să se întâmple cât de curând.

 

Hajnalka Kerekes