Arhivă : Cronici Înapoi

Primele concerte din cadrul Festivalului Internațional 'Sergiu Celibidache'

Publicat: marți, 3 Iulie 2012 , ora 14.28
Ateneul în sărbătoare, împletind fizionomia unui eveniment cultural cu aspecte ale unuia monden, în 30 iunie 2012, la debutul unei serii de 8 concerte, Ateneul sub semnul Festivalului Internațional "Sergiu Celibidache", despre care ne-a oferit câteva detalii Mark Mast, cel care este și președintele Fundației Sergiu Celibidache, ocupându-se de manifestări menite să omagieze personalitatea maestrului de-a lungul timpului:

30 iunie - Directorul artistic

"Este al patrulea festival. În 2002 am făcut la Munchen o primă ediție cu deschidere internațională. Ne-am concentrat asupra maestrului Sergiu Celibidache, viața, învățăturile sale, arta sa dirijorală, practic asupra a ceea ce el a adus acestei lumi, ca unul dintre spiritele unice ale veacului XX. Apoi am avut primul festival Celibidache românesc, la Iași, în orașul din care a venit maestrul și l-am numit Celibidache din nou acasă pentru a arăta cum a plecat de la Iași, în anii '30, a venit la București și apoi a mers în Germania pentru a deveni compozitor și nu dirijor. Am adus această imagine prin interpretarea suitei Grădină de buzunar, pentru prima dată în România, cu Filarmonica Moldova, la Iași. Acum suntem foarte mândri și foarte fericiți că la centenarul nașterii maestrului am deschis festivalul Celibidache la prima sa ediție de aici, din București, cu o serie unică de opt concerte, după cursurile de măiestrie din mai, filmele, cărțile, expozițiile de fotografii. Suntem foarte, foarte mulțumiți și mândri, dar și onorați să realizăm acest eveniment aici."

30 iunie - Dirijorul

Primul dintre concerte, desfășurat în 30 iunie 2012, l-a avut ca dirijor pe Cristian Mandeal, aflat în fruntea Orchestrei Române de Tineret, cu un program simbolic, Grădina de buzunar de Sergiu Celibidache, iar în partea a doua, o monumentală versiune copleșitoare a Simfoniei a V-a de Piotr Ilici Ceaikovski.

30 iunie - Fiul maestrului

Iată o declarație emoționantă, semnată Serge Celibidache, fiul maestrului:

"Pentru mine era important să simt reacția din partea românilor, compoziția tatălui meu în România, cu orchestră românească și sclipiri de culoare foarte interesante. Cristian Mandeal a făcut cu orchestra deosebită de tineri, am auzit că este foarte bun, e de zece ori mai bun decât mă așteptam, adică a fost o experiență unică. Și bineînțeles, cu Ceaikovski eu sunt obișnuit poate cu tempi mai largi și sunt foarte privilegiat să am un prim concert, unde cred că s-a simțit o emoție particulară și s-a deschis o altă energie".

Ziua a doua - 1 iulie 2012

Duminică, un alt eveniment. Pe podiumul Ateneului a pășit Liviu Prunaru, cel care a interpretat pentru prima dată aici, concertul pentru vioară și orchestră de Ludwig van Beethoven, o variantă cu totul aparte, cu foarte multă căldură, cu tempi largi, cu o sensibilitate deosebită:

"A fost neașteptat, în ultimul moment și o mare surpriză pentru mine și o mare bucurie, pentru că îmi place la nebunie acest concert. Teoria mea este să se audă fiecare sunet și să încerc să spun ceva cu fiecare notă. Dacă fac prea repede nu aud nici eu și nici publicul."

Concertul din 1 iulie susținut de Filarmonica George Enescu din București l-a avut ca dirijor pe Enrique Garcia Asensio, cuprinzând în program și un omagiu adus lui Sergiu Celibidache, lucrarea Celibidachiana de Anton Garcia Abril, iar în final, un moment brahmsian, Simfonia a II-a în Re major.

Anca Andriescu