ACUM:
13.00
De ieri și de azi din arhiva Orchestrelor Radio

Urmează: 14.55 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.
Apoi: 14.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Cronici Înapoi

Pianul călător la Caracal

Publicat: miercuri, 27 Iunie 2012 , ora 15.34

«Un public avid de frumos, de cultură, foarte cald.»

La Caracal, al șaptesprezecelea oraș vizitat în acest turneu, pianistul Horia Mihail a găsit, cu riscul de a folosi un clișeu, cea mai mare efervescență culturală de până acum. La propriu! Sala Teatrului Dramatic are aproximativ 200 de locuri, iar înainte de a începe recitalul am numărat peste 200 de spectatori în foaiere și în holuri. Jumătate din ei - elevi. Deși aerul condiționat nu a funcționat, la un moment dat curgeau apele și de pe pianist și de pe spectatori, atunci când i-am întrebat cum s-au simțit, au început să curgă metaforele.

*

Nu am mai văzut așa ceva. E pentru prima dată când asist la așa ceva. Nu știu! La un moment dat mi se zbârlea pielea pe mine de emoție. E ceva extraordinar.

Să mai vină?

Da. Părea că totul se oprește. Timpul se oprește și intrăm într-o lume atemporală, mai ales că în Caracal nu avem ocazia să vedem așa ceva foarte des.

*

«În ciuda faptului că am călătorit peste 600 de kilometri, în ultimele 24 de ore m-am simțit bine, m-am simțit proaspăt și, în ciuda căldurii, cred că am reușit un recital bun.»

Tot așa cred și fetele care stăteau pe primul rând de la balcon - vreo zece. Nu sunt niște fete oarecare.

*

De la ce echipă de handbal sunteți?

CSS Caracal. Tocmai am terminat campionatul și anul trecut am luat o medalie de argint. Din septembrie vom începe din nou campionatul.

Și acum ați venit să vă relaxați?

Da.

Ați văzut pasiune în ceea ce făcea pianistul?

Da. Se vede multă muncă și pasiune.

Vă inspiră? Sunteți la fel de pasionate în timp ce jucați?

Da.

Cum ar fi dacă la antrenamente ați asculta Mozart sau Bach?

Nu știu. Am avea mai multă inspirație în joc. Ne-am liniști mai mult și ne-am putea concentra mai mult pe joc și am încerca să câștigăm.

*

E clar! Horia Mihai a câștigat admirația tuturor spectatorilor care au fost marți, 26 iunie, la concert. Și dacă toate astea nu erau de-ajuns, pianistul a primit și un cadou-surpriză.

«O surpriză personală, dar care are legătură, bineînțeles, cu Pianul călător. Are legătură cu un pian, are legătură cu un mecena, este vorba de domnul Doldurea care ne-a făcut cadou un pian. Un lucru absolut senzațional, un lucru care mă face să cred că România poate este pe drumul cel bun cu astfel de oameni.»

După o asemenea primire, după o asemenea surpriză, Horia Mihail pleacă încântat astăzi cu avionul spre Timișoara, către următorul recital. Pianul călător e deja pe drum, în doar două zile se va opri la Sânnicolau Mare, destinația finală a acestui turneu.

Adina Dragomir - Radio România Cultural