Arhivă : Cronici Înapoi

Festival ARCUB - Jazz, blues & more la București

Publicat: miercuri, 27 Iunie 2012 , ora 15.24

O surpriză a Festivalului ARCUB care s-a încheiat de curând la București a fost întâlnirea cu Lucian Ban, conaționalul nostru care ne face cinstea de a cânta în cele mai mari cluburi din New York și cu al său coleg și prieten, Abraham Burton. Abraham Burton a fost de mai multe ori în România și mi-a făcut plăcere să schimb câteva vorbe cu el. S-a născut în New York, dar se trage din părinți veniți tocmai din Insulele Belize, a primit o educație muzicală solidă, începând cu High School of Music and Art din New York, apoi sub tutela marelui Jackie McLean a studiat la Hartt School of Music, pe care l-a absolvit cum laudae. Cel care i-a influențat cariera în jazz este legendarul toboșar Arthur Taylor, cu care cu care a concertat în cele mai mari cluburi din New York, din Europa și din întreaga Americă. Și-a consolidat reputația de adevărat muzician înregistrând cu Milt Jackson, James Carter, Jimmy Smith și mulți alții. În 1994 a format Abraham Burton Quartet, cu care a primit și primește în continuare cele mai bune recenzii atât din partea criticilor, dar și a publicului și a revistelor de specialitate.

Dar să-l auzim pe Abraham Burton explicându-ne cum stă jazzul din perspectiva new-yorkeză:


Artiștii și muzica sunt reflexia timpului nostru.


Sigur. Considerați că și jazzul este o reflexie a timpului nostru?

Totul este. Totul se reflectă în vremea noastră și muzica nu face diferența. Veți descoperi că în muzică se găsesc atât de mulți oameni conectați unii cu ceilalți, din diferite părți ale lumii, cu gândurile, cu perspectivele lor. E nemaipomenit.


Credeți că viitorul va conține și jazz?

Cred că lucrurile se schimbă. Poate că bluesul nu va mai fi așa cum știm, poate că jazzul nu va mai fi așa cum ne-am obișnuit cu el, așa cum am crescut cu el, vor fi lucruri diferite, dar este expresiv. Și dacă oamenii se exprimă prin el și intră în această stare, cred că viitorul va fi bun. Cel puțin putem să sperăm. Răspunsul este în cei tineri. Faceți ca tinerii să asculte muzica, istoria muzicii! În Europa se întâmplă acest lucru, dar în Statele Unite - cu toate că este o formă de artă americană, a negrilor din America, a fost creată acolo - din păcate nu expun muzica tinerilor așa cum ar trebui. Dar mulțumesc lui Dumnezeu că acest lucru se întâmplă în Europa, se întâmplă în Asia cu certitudine și în alte părți ale lumii. Este un lucru pozitiv.

Liviu Zamora