ACUM:
20.00
Cabinetul de curiozități (R)
Urmează: 21.00 Opera în interpretări de referință Mari compozitori, mari interpreți.
Apoi: 0.00 Nocturn jazz Portrete ale celor mai importanți oameni din jazz.

Arhivă : Cronici Înapoi

Pianul călător 2012 - conferința de presă

Publicat: marți, 12 Iunie 2012 , ora 14.41

În ultimul timp sunt convinsă că am ajuns cu toții să asociem primele acorduri ale valsului Capriciu pentru pian din ciclul Serate vieneze de Franz Liszt cu Turneul "Pianul călător" pe care pianistul Horia Mihail l-a început în 21 mai 2012 chiar la Mediaș, orașul care a încheiat ediția de anul trecut a evenimentului și unde pianul pus la dispoziție de Radio România a fost lăsat spre încântarea locuitorilor din Mediaș.

Luni, 11 iunie, la ora 12, un grup de jurnaliști din care am făcut și eu parte s-au întâlnit cu Horia Mihail la terasa unui cochet restaurant din centrul Bucureștiului pentru o conferință de presă programată la mijlocul turneului de anul acesta. Conferința a fost deschisă de Oltea Șerban-Pârâu, redactor șef Radio România Cultural, post de radio care a organizat evenimentul în parteneriat cu Asociația culturală Accendo.

Câteva date tehnice ale evenimentului: acesta cuprinde 17 recitaluri și 5 concerte, deci două tipuri de repertoriu - unul cameral cu lucrări de Mozart, Bach, Bartok, Liszt și Rahmaninov și unul de concert, în cadrul căruia Horia Mihail interpretează Rapsodia pe o temă de Paganini de Serghei Rahmaninov. De asemenea, în itinerariul pianistului se regăsește și capitala Republicii Moldova.

Pianistul se află deja la cel de-al doilea turneu organizat anul acesta. După ce a colindat țara cu flautistul Ion Bogdan Ștefănescu în cadrul Turneului "Flautul de aur", Horia Mihail a pornit într-o altă călătorie, alături de instrumentul pus la dispoziție de Radio România. Prima parte a evenimentului declară că a fost una grea, pentru că, citez: "așa mi-am dorit eu". Întrebat care ar fi diferențele între cele două piane pe care a cântat - Steinway-ul de anul trecut și Bluthner-ul de 100 de kilograme pe care cântă acum -, Horia Mihail a răspuns că "deși e greu să răspunzi obiectiv la o astfel de întrebare, s-a împăcat mai bine din punct de vedere mecanic cu pianul de anul trecut, dar adoră sonoritatea instrumentului din acest an".

Nu trebuie să uităm că Turneul "Pianul călător" are la bază o idee foarte originală și generoasă: dotarea cu un astfel de instrument a unui oraș care nu se bucură de o stagiune permanentă și unde recitalurile de muzică clasică sunt o raritate, dacă nu chiar inexistente. Anul acesta, orașul norocos este Sânnicolau Mare, orașul natal al lui Bela Bartok.

Melomanii bucureșteni se pot bucura de prezența la Sala Radio a pianistului Horia Mihail marți, 12 iunie, pentru recital și vineri, 15 iunie, pentru concertul în care va evolua alături de Orchestra Națională Radio sub bagheta lui Jin Wang.

Petra Gherasim