ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Cronici Înapoi

'HANG around' - Interferențe audiovizuale pe sunete de HANG

Publicat: marți, 12 Iunie 2012 , ora 10.06

Proiectul "HANG around", organizat de Asociația de educație audiovizuală și comunicare prin artă UMA ED România s-a desfășurat între 1-10 iunie la Teatrul Național de Operetă "Ion Dacian". Este vorba despre un atelier cu 20 de tineri participanți, care au explorat posibilități de interacțiune a sunetului cu imaginea, prin percuție, hang - un nou instrument muzical al secolului nostru și new media; iar o parte dintre instrumentele de percuție și materialele vizuale au fost create chiar în timpul atelierului, la care am avut ocazia să particip în 8 iunie.


Iată ce ne-a declarat percuționistul și compozitorul francez Francesco Agnello despre activitățile muzicale pe care le-a coordonat în proiectul "HANG around":

«Este un proiect plin de pasiune, din mai multe motive: primul este toată energia copiilor, o energie foarte pozitivă, apoi toată concentrarea lor. Cu fiecare zi se observă din ce în ce mai multe rezultate. Pentru că toată munca nu are ca scop doar realizarea unui spectacol, ci constă și în faptul că tinerii trebuie să fie prezenți, pentru a căpăta un plus de încredere și o armonie la nivelul auzului interior. Și, mai presus de tot, joaca - prin care eliminăm dificultățile și problemele. Partea pedagogică este foarte importantă pentru mine și atunci când observ evoluția participanților, sunt foarte, foarte mulțumit.»


Într-adevăr, tinerii participanți erau plini de energie și dornici să creeze ritmuri și sonorități noi alături de colegii lor. Dar mai bine să îi las pe ei să descrie experiențele la care participă în aceste zile:

«Această săptămână a fost foarte interesantă, am învățat diferite ritmuri, dar și să avem încredere în noi. Avem mari așteptări de la ce se va întâmpla duminică.» (Sasha, 12 ani)

«Mie mi-a plăcut faptul că profesorul nostru ne-a învățat să ne coordonăm și să ne așteptăm rândul și ne-a învățat ritmul despre care nu auzisem niciodată.» (Thomas, 12 ani)

«Înainte să vină Francesco ne-au fost arătate diverse jocuri, care ne-au ajutat să avem mai mare încredere în noi. Apoi a venit Francesco, știam despre hang de pe internet și am fost foarte încântat să ne lase să cântăm la acest instrument, care sună foarte bine.» (Thomas, 14 ani)

«Mi-a plăcut că am cântat pe mai multe ritmuri și am făcut tot felul de jocuri la care ne-am distrat. Mi-a plăcut mult și am așteptări mari în continuare.» (Barbu, 12 ani)

Spectacolul cu care s-a încheiat atelierul "HANG aroud" - susținut de participați - a avut loc duminică, 10 iunie, în foaierul Teatrului Național de Operetă "Ion Dacian".

Reportaj de Andreea Chiselev