ACUM:
19.00
Stagiunea muzicală Radio
În direct, Orchestra Națională Radio.
Urmează: 21.00 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.
Apoi: 23.30 Sunete contemporane Incursiune în lumea muzicii contemporane românești.

Arhivă : Cronici Înapoi

Sibiu Jazz Festival, sau cum arată visul unui elefant

Publicat: marți, 15 Mai 2012 , ora 10.44

Din muzica afro-americanilor care-și cântau dorul de casă și cu care lumea încerca apoi, în cluburile anilor 1920 - 1930 să uite de orice fel de prohibiții, jazzul a ajuns, după mai mult de un secol, o muzică pentru cunoscători. Este complexă, destul de dificil de urmărit, îți solicită în tot cazul foarte mult atenția. Asemeni muzicii clasice, este construită pe reguli, nu numai pentru interpreți ci, uneori, și pentru ascultători.

Joi, 10 mai 2012, au concertat, în cadrul Sibiu Jazz Festival, cei șapte membri ai formației belgiene Rêve d'éléphant: trei percuții, o chitară electrică și trei alămuri deosebit de virtuoze - flaut, de la piccolo până la bas, trompetă și trombon alternat cu tubă. Au cântat în stil melancolic balcanic, în stil atonal în care ceea ce ține împreună muzica este singur ritmul, în stil rock cu influențe à la Björk; a urmări nașterea și evoluția melodiilor complicate, ca și interpretarea plină de grijă pentru artistic și tehnic a însemnat o bucurie senzorială și intelectuală.

Excelenți interpreți, mai ales cei trei suflători, ai unor piese organizate uneori cu mare și atent căutată corerență melodică, cu momente de free jazz, polifonice și poliritmice, belgienii din Rêve d'éléphant a susținut un concert din care instrumentiștii au ieșit foarte obosiți, iar noi, publicul, foarte mulțumiți.

Alternativă la oferta curentă și haos captivant - așa a fost descrisă prezența la Sibiu a formației Rêve d'éléphant.


Opinii

"A fost un concert foarte interesant, o muzică foarte complicată - n-a avut nimic concret, ritm sau melodie. A fost un haos total, dar a fost foarte interesant prin aceasta, de aici a venit tot farmecul. Sunt student la matematică - informatică."

"Un concert frumos, de calitate. Fiica mea studiază pianul și am venit să vadă și altceva, nu numai ce este la televizor - să vadă și alt gen de muzică. Sunt asistentă medicală."

"Mi s-a părut un concert frumos, mi-au plăcut instrumentele, cum au cântat ei și muzica. Mă cheamă Dănuț și am 8 ani."


La finalul concertului pe care l-a susținut septetul Rêve d'éléphant, am vorbit cu Michel Massot, pe care îl ascultasem la trombon și tubă:

"A fost o călătorie muzicală variată și ne-am gândit serios la cum vom fi primiți, dar publicul a fost fantastic. Noi am cântat jazz, dar eu nu sunt un muzician de jazz, nu mă consider astfel. Noi avem într-adevăr un raport de similitudine cu jazzul, însă eu încerc pur și simplu să fac muzică. Am dorit să alegem cele mai bune piese pentru acest concert, cele mai bine structurate - sunt și compozitorul formației Rêve d'éléphant și vă pot spune că îmi ia ceva timp să scriu muzica pe care o interpretăm. Nu știu ce cred ascultătorii - dacă a fost sau nu jazz, dar am văzut că publicul a fost cald, cu adevărat incredibil. "

Maria Monica Bojin