ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Cronici Înapoi

Cronică - Stagiunea de marți seara

Publicat: miercuri, 11 Aprilie 2012 , ora 12.17

Stagiunea de marți seara a propus - în data de 10 aprilie 2012, în obișnuitul loc de desfășurare, Sala mică a Ateneului Român - un eveniment deosebit, la care Filarmonica "George Enescu", pe lângă partenerul obișnuit - Radio România Muzical, a avut în calitate de partener co-organizator Fundația "Remember Enescu". A rezultat un concert de muzică veche care a marcat cei 300 de ani împliniți de la nașterea regelui Frederic al II-lea al Prusiei - o personalitate istorică binecunoscută, a cărui pasiune pentru muzică și relațiile deosebite cu marii muzicieni ai timpului său i-au crescut faima și aprecierea în posteritate.


Hajo Wienroth și Fernanda Romila - doi artiști devotați muzicii vechi

Doi artiști de excepție, cunoscuți prin devotamentul pentru muzica, instrumentele și modul special de interpretare al acestei zone stilistice au fost invitați în fața publicului bucureștean - Hajo Wienroth la flaut traversier și Fernanda Romila la clavecin. Muzicianul german se află de mulți ani în prim-planul scenei de profil europene, ca membru și solist al orchestrelor de top ale genului, cât și ca promotor al muzicii vechi și baroce, prin transcripții și chiar lucrări nou publicate. Clavecinista, organista și compozitoarea Fernanda Romila este foarte des întâlnită în această postură, colaborând cu multe ansambluri de profil de un înalt nivel artistic.


Interes deosebit al melomanilor pentru muzica veche

În fața unui public numeros, care a depășit numeric locurile Sălii mici a Ateneului, cei doi muzicieni au prezentat un program de sonate care a debutat cu o creație scrisă chiar de Frederic al II-lea. A fost pentru mulți dintre cei prezenți o surpriză plăcută, puțini fiind cei care știau că regele Prusiei a fost și autorul a 120 de sonate în această formulă. Celelalte sonate care au urmat ne-au purtat prin creațiile marilor muzicieni contemporani acestuia - Johann Joachim Quantz, Johann Adolph Scheibe și, bineînțeles, membrii familiei Bach: Johann Sebastian, Johann Christian și Carl Philipp Emmanuel Bach. Hajo Wienroth și Fernanda Romila le-au interpretat într-un stil ireproșabil la instrumentele lor recreate după originale de la mijlocul secolului al XVIII-lea, cu o plăcere și lejeritate bine receptate de public. Dealtfel, cel mai important câștig al recitalului acestei săptămâni poate fi considerat cel al confirmării unui interes deosebit al melomanilor pentru muzica veche interpretată la un nivel european.

Dan Ghineraru