Arhivă : Cronici Înapoi

Reportaj - Concert de gală la Ateneul Român

Publicat: luni, 9 Aprilie 2012 , ora 14.24

Sub titulatura London Bucharest Festival Orchestra au concertat duminică, 8 aprilie 2012, la Ateneul Român, instrumentiști din Orchestra Simfonică din Londra, Orchestra Simfonică BBC și Orchestra Suisse Romande, alături de tineri muzicieni din România, aleși prin audiții la nivel național de dirijorul Christian Badea.

Christian Badea este și cel care a înființat recent Fundația Română pentru Excelență în Muzică, având ca scop sprijinirea muzicienilor talentați din România, prin crearea de posibilități de perfecționare și dezvoltare profesională. Concertul de duminică a avut ca invitați și doi muzicieni români care activează peste hotare: violoniștii Remus Azoiței, profesor la Royal Academy of Music din Londra și Bogdan Zvorișteanu, concertmaestru al Orchestrei Suisse Romande din Geneva.

Despre acest prim proiect al Fundației Române pentru Excelență în Muzică ne-a vorbit din partea organizatorilor Elena Vernescu, Director Executiv:

«Credem că acest proiect va fi un lucru absolut remarcabil, care sperăm să le schimbe acestor tineri viziunea și traseul în viața muzicală, traseu pe care ei au început deja să meargă. Este, credem noi, o viziune avansată, în sensul că încercăm să găsim cât mai mulți tineri, profitând de experiența și talentul minunat al maestrului Badea, pe care să-i punem în circumstanțe de concert, în diverse formule, astfel încât ei să poată evolua în condiții optime. Tinerii selecționați acum vor fi beneficiarii proiectelor Fundației Române pentru Excelență în Muzică pentru următorii doi ani.»


Părerile artiștilor invitați

Am stat de vorbă și cu instrumentiștii invitați din orchestre de renume pentru a concerta la București alături de tinerii noștri muzicieni. Iată care sunt părerile lor despre această colaborare:

Julie Price, fagotistă în Orchestra Simfonică BBC și profesor la Colegiul Regal de Muzică din Londra:

«Am fost primiți extraordinar aici, atmosfera este relaxată, tinerii sunt într-adevăr minunați, foarte receptivi la ideile noi și cu o sete de cunoaștere pe care nu o întâlnim mereu în Marea Britanie. Cred că va fi un concert foarte bun și o colaborare foarte interesantă.»

Chris Richards, clarinetist în Orchestra Simfonică din Londra:

«Să lucrăm cu acești tineri este absolut fantastic, cred că învăț cel puțin la fel de mult de la ei cât învață ei de la mine. Îmi place faptul că își doresc foarte mult să învețe. Este un mediu foarte plăcut de a lucra și, în același timp, o experiență minunată.»

Martin Owen, cornist în Orchestra Simfonică BBC:

«Cel mai important lucru este să reunești un astfel de grup mare de muzicieni, care să încerce să acționeze ca o singură entitate, ca un animal extraordinar, foarte puternic, cu emoții diverse. Sunt sigur că va fi un concert într-adevăr extraordinar.»

Richard Simpson, oboist în Orchestra Simfonică BBC și profesor la Școala de Muzică și Artă dramatică "Guildhall"din Londra:

«A fost foarte incitant, tinerii sunt foarte deschiși spre idei noi, cântă deja foarte bine și este foarte plăcut pentru noi să-i ascultăm. Sperăm să-i familiarizăm și cu idei noi, cu stilul puțin mai diferit de a cânta pe care îl avem în Marea Britanie.»

Michael Cox - flautist în Orchestra Simfonică BBC și profesor la Școala de Muzică și Artă dramatică "Guildhall" din Londra:

«Cred că este un proiect unic și absolut minunat, pentru că reunește muzicieni profesioniști veniți în România pentru a lucra îndeaproape cu tineri de aici. Nu suntem poziționați la distanță, pentru a le da lecții, ci lucrăm alături de ei. Aceasta este o idee minunată.»


Părerile tinerilor muzicieni români

Pentru a afla părerile tinerilor instrumentiști români despre această colaborare am stat de vorbă cu violoniștii Alexandru Mălaimare, Alina Mija și violoncelistul Bogdan Postolache:

Alexandru Mălaimare, student la Universitatea Națională de Muzică din București:

«Colaborarea cu maestrul Badea și muzicienii invitați este de bun augur pentru noi, tinerii, pentru că avem foarte multe lucruri de învățat de la oameni consacrați peste hotare, care fac o muzică de foarte bună calitate.»

Alina Mija, violonistă în cadrul Filarmonicii "Dinu Lipatti" din Satu Mare:

«Mă simt extraordinar și este o mare onoare pentru noi să cântăm cu mari maeștri ai muzicii clasice.»

Bogdan Postolache, violoncelist în Orchestra Națională Radio:

«Nu sunt la prima colaborare cu maestrul Badea, am avut ocazia să cânt alături de dânsul și cu Orchestra Națională Radio. Proiectul pe care îl inițiază este benefic în peisajul cultural românesc și sper să aibă continuitate.»

Concertul susținut de London Bucharest Symphony Orchestra la Ateneul Român a avut în program Octetul de coarde op.20 de Felix Mendelssohn, Serenada op.44 de Antonin Dvoűák și Simfonia a 7-a de Ludwig van Beethoven.

Reportaj de Andreea Chiselev