ACUM:
15.00
Calendar muzical
Compozitori și interpreți - de care ne amintim cu drag.
Urmează: 16.00 În universul muzicii Personalități ale culturii românești despre muzică
Apoi: 17.27 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.

Arhivă : Cronici Înapoi

Trio Musica Viva. 'Dramă, Eroism și Măreție'

Publicat: joi, 29 Martie 2012 , ora 13.27

Formația camerală Musica Viva a prezentat miercuri, 28 martie 2012, în Sala "George Enescu" a Universității Naționale de Muzică din București, cel de-al treilea recital din seria dedicată integralei Trio-urilor cu pian de Beethoven. Pianista Andreea Butnaru, violonistul Alexandru Mălaimare și violoncelistul Florin Mitrea au inclus în program Trio-ul op.1 nr.3 în do minor și Trio-ul op.97 în Si bemol major "Arhiducele". "Dramă, Eroism și Măreție" a fost titlul ales de muzicieni pentru acest program, care a alăturat o lucrare de tinerețe cu una compusă între 1810-1811 și considerată de însuși Beethoven una dintre creațiile sale cele mai reușite.


Musica Viva și eleganța sunetului

Trio-ul op.1 nr.3pare a fi una dintre primele dovezi care anunță predilecția compozitorului pentru lucrări de o mare intensitate dramatică în tonalitatea do minor. Așadar, drama, eroismul și măreția își fac deja simțită prezența într-o formă incipientă. O formă pe care Trio-ul Musica Viva a reușit să o surprindă, prin contrastele dinamice și agogice, intensitatea trăirii muzicale și eleganța sunetului. Trăsături care au putut fi observate și în partea a doua a serii, în care am putut asculta Trio-ului op.97 în Si bemol major, dedicat Arhiducelui Rudolph al Austriei, o lucrare reprezentativă a genului, în care Beethoven oferă celor trei instrumente un rol egal în desfășurarea discursului muzical.

Trio-ul Musica Viva este un ansamblu omogen, în care comunicarea dintre cei trei interpreți este foarte bună, așa cum a reieșit din preluările tematice, dialogurile instrumentale, dinamismul interpretării, nelipsit de sensibilitate, profunzime, dar și carismă.


Pretutindeni Beethoven

Am putea spune că Beethoven nu a lipsit nici din pauza recitalului, când publicul a putut urmări un fragment din filmul Ludwig van de Mauricio Kagel, realizat cu ocazia bicentenarului compozitorului și conceput ca o vizită imaginară în casa acestuia de la Bonn.

Următorul recital din integrala Trio-urilor cu pian de Beethoven va avea loc pe 25 aprilie, tot în sala "George Enescu" a Universității Naționale de Muzică din capitală, cu titlul "Scene și personaje".

Andreea Chiselev