Arhivă : Cronici Înapoi

Festivalul Internațional de Vibrafon - la final

Publicat: marți, 20 Martie 2012 , ora 14.35

Prima ediție a Festivalului Internațional de Vibrafon, un eveniment care a avut loc în premieră absolută în România, organizat de Formațiile Muzicale Radio, s-a încheiat vineri, 16 martie. Cu această ocazie au concertat, în Studioul "Mihail Jora", Orchestra Națională Radio dirijată de Gerd Schaller și percuționistul Igor Lečnik în postură solistică.

Programul a debutat cu Adagio pentru orchestră de coarde de Samuel Barber, lucrare ce a fost descrisă anterior de critici ca fiind "plină de patos și pasiune cathartică"; și, într-adevăr, interpretarea Orchestrei Naționale Radio condusă de Gerd Schaller a redat cumulul tensional și intensitatea emoțională proprii acestei partituri.


Un concert special

Momentul central al serii l-a avut în prim plan pe percuționistul Igor Lečnik, șef al partidei de percuție a Orchestrei Simfonice Radio din Croația, dar și compozitor. Concertul pentru percuție și orchestră inclus în program este o lucrare complexă, ce aduce în fiecare dintre cele trei părți un alt instrument în posturi solistice - timpane, vibrafon și baterie - și îmbină elemente stilistice ale muzicii contemporane cu puternice influențe de jazz și rock - așadar, un concert potrivit pentru gusturi muzicale dintre cele mai diverse.

Detalii despre partitura interpretată, dar și despre participarea sa în cadrul Festivalului de vibrafon, am aflat de la Igor Lečnik:

«Am compus această lucrare împreună cu Franz Cibulka, un compozitor austriac. El a realizat orchestrația, iar eu partea solistică. Titlul este Concert pentru percuție și orchestră, dar trebuie să spun că este de fapt un omagiu pentru formația rock Emerson, Lake and Palmer. Colaborarea cu Franz Cibulka s-a realizat prin intermediul internetului, așa ne trimiteam unul altuia fragmentele muzicale. Concertul a fost compus în 2002, iar premiera a avut loc un an mai târziu, în Brazilia.

Acest festival este absolut minunat, știu că are loc pentru prima dată și am văzut cât succes a avut, am văzut entuziasmul publicului prezent la concerte. Sunt recunoscător pentru invitația pe care am primit-o, este o plăcere să mă aflu aici și sunt absolut convins că acest festival trebuie să continue.»


Călătorie în Roma altor timpuri

Cea de-a doua parte a concertului a fost dedicată creației compozitorului italian Ottorino Respighi, din care am putut asculta poemele simfonice Serbări romane și Pinii din Roma. Sub bagheta lui Gerd Schaller, dirijor deja cunoscut publicului bucureștean, ansamblul a reușit să ne transpună, prin bogăția, varietatea și culorile scriiturii orchestrale ale lui Respighi, în Roma unor timpuri îndepărtate.


O primă ediție de succes

Am stat de vorbă la finalul concertului și cu percuționistul Alexandru Anastasiu, al cărui aport în Festivalul Internațional de Vibrafon a fost atât solistic, dar și organizatoric:

«Prima ediție a Festivalului Internațional de Vibrafon, singurul din lume în acest moment, a fost un real succes, am avut invitați de renume internațional, să spunem, și i-aș enumera încă odată pe Toni Miceli, David Friedmann, Emmanuel Sejourné, Richard Szaniszlo și, nu în ultimul rând, pe solistul din această seară, Igor Lečnik, care a făcut un adevărat spectacol. Fiecare seară a fost specială, deoarece repertoriul a fost unul variat, ceea ce a fost foarte bine pentru public. Discutăm aici despre lucrări de la Johann Sebastian Bach până la compoziții contemporane, incluzând bineînțeles și jazzul. Aș putea spune că sunt mulțumit de ceea ce s-a întâmplat cu această primă ediție a Festivalului de vibrafon.»

Andreea Chiselev