ACUM:
19.00
Stagiunea muzicală Radio
În direct, Orchestra Națională Radio.
Urmează: 21.00 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.
Apoi: 23.30 Sunete contemporane Incursiune în lumea muzicii contemporane românești.

Arhivă : Cronici Înapoi

Trio Musica Viva pe scena UNMB

Publicat: joi, 1 Martie 2012 , ora 16.13

Publicul prezent miercuri, 29 februarie, în sala George Enescu a Universității Naționale de Muzică din București a avut ocazia să asculte recitalul intitulat Fantezii și contraste. Acesta face parte dintr-un proiect mai amplu al trio-ului Musica Viva de a aduce pe scenele din România integrala trio-urilor cu pian de Ludwig van Beethoven. Gazda serii a fost muzicologul Petruța Măniuț.


Creație de tinerețe, creație de maturitate

Artiștii, adică pianista Andreea Laura Butnaru, violonistul Ion-Alexandru Mălaimare și violoncelistul Florin Mihai Mitrea, au propus o selecție interesantă a lucrărilor de această factură. Tema principală, contrastul, și-a făcut în permanență simțită prezența, dezvăluind astfel larga paletă interpretativă de care beneficiază muzicienii. Prima lucrare a serii a fost un Trio în Mi bemol major, nenumerotat, un opus de tinerețe al compozitorului. Etapa creatoare descrisă de aceasta este clar una a asimilării limbajului muzical al lui Haydn și Mozart; însă printre rânduri se poate întrezări stilul beethovenian de mai târziu. Cea de-a doua lucrare aleasă pentru recital confirmă ideea contrastului, fiind o creație de maturitate. Este vorba despre Trio-ul op.70 nr.1 în Re major, trio-ul fantomatic, numit astfel grație temelor sale ce conduc ascultătorul în diferite sfere emoționale, de la o profundă melancolie, până la un strigăt de disperare.


Un final potrivit al serii

În pauză am urmărit instalația video intitulată Contraste și Fantezii ale viitorului realizată de compozitorul Cătălin Crețu, o interpretare contemporană a temei principale a recitalului. În cea de-a doua jumătate a programului am ascultat Trio-ul op.70 nr.2 în Mi bemol major, care, prin forța și vigoarea sa, a reprezentat un final potrivit al serii. Muzicienii ce formează trio-ul Musica Viva au avut grijă ca fiecare sunet pe care îl propun să conțină încărcătura afectivă necesară, nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării, iar efectul final a fost cel dorit.

Publicul, prea puțin numeros din păcate, a fost extrem de încântat de prestația artiștilor care au reușit să creeze o plăcută seară de miercuri.

Radu Mihalache