ACUM:
19.00
Stagiunea muzicală Radio
În direct, Orchestra Națională Radio.
Urmează: 21.00 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.
Apoi: 23.30 Sunete contemporane Incursiune în lumea muzicii contemporane românești.

Arhivă : Cronici Înapoi

Cristian Mandeal la pupitrul Orchestrei Naționale Radio, alături de Dmitri Alexeev - solistul serii

Publicat: luni, 27 Februarie 2012 , ora 17.02

Concertul ce a avut loc vineri, 24 februarie 2012, la Sala Radio a fost unul care de la început și până la sfârșit a avut aspectul unui eveniment. În fața unei săli pline, Orchestra Națională Radio, dirijată de această dată de Cristian Mandeal, a reușit să creeze un spectacol de calitate. Solistul serii a fost cunoscutul pianist rus Dmitri Alexeev.


Pagini de referință din creația romantică

Programul propus de artiști a fost unul bogat, ce a cuprins pagini de referință din creația romantică. Seara a debutat cu Concertul op.16 în la minor pentru pian și orchestră de Edvard Grieg. Această lucrare a fost un bun prilej pentru Dmitri Alexeev să-și etaleze calitățile interpretative și în fața publicului bucureștean. Cu un sunet ce poartă marca unui maestru - rotund, bine definit -, acesta a reușit să contureze diversele decoruri muzicale descrise de marele compozitor norvegian.

Cea de-a doua parte a programului a adus în prim plan Simfonia Manfred, op. 58, de Piotr Ilici Ceaikovski. Dacă pe parcursul primei lucrări atenția s-a aflat concentrată în primul rând pe solist, în cazul acesteia dirijorul Cristian Mandeal a reușit să capteze toate privirile. Un lucru ce trebuie menționat este că a dirijat întreaga lucrare din memorie. De la cele mai delicate sonorități și până la cele mai puternice atacuri, orchestra a răspuns prompt la toate intențiile maestrului, clădind astfel edificiul sonor imaginat de Ceaikovski.


Un concert reușit

Răspunsul publicului a fost bineînțeles unul pe măsura prestației artiștilor, aplauzele stăruind multă vreme. Cu alte cuvinte, concertul ce a avut loc vineri seară la Sala Radio a fost unul reușit, iar diverse crâmpeie melodice întâlnite pe parcursul acestuia ne-au urmat pentru multă vreme.

Radu Mihalache