ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Cronici Înapoi

Mezzo-soprana Ruxandra Donose, din nou pe scena Sălii Radio

Publicat: luni, 30 Ianuarie 2012 , ora 12.39

Iubitorii operei au avut, în seara de 27 ianuarie 2012, prilejul de a petrece câteva ore în lumea boemă de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Werther de Jules Massenet a fost evenimentul ce a readus-o în fața publicului, în Studioul "Mihail Jora", la sediul Radio România, pe Ruxandra Donose - una dintre cele mai importante voci românești prezente pe scenele lirice internaționale.

Prezentat în versiune de operă în concert, spectacolul a fost realizat cu o distribuție de zile mari, din care au făcut parte soprana Irina Iordăchescu, baritonul Ionuț Pascu și în care rolul titular i-a revenit tenorului Hector Lopez - un Werther deopotrivă temperamental și sensibil, sfâșiat de suferință, dar mereu demn.

Cât despre Charlotte, personajul său, am rugat-o pe mezzo-soprana Ruxandra Donose să ne dezvăluie cum l-a construit din punctul de vedere al interpretării.


Ruxandra Donose: Este destul de ușor să mă ghidez după textul vorbit, cât și după textul muzical. Rolul acesta este creat într-un crescendo al intensității interioare: la început, Charlotte este mai reținută, își ascunde emoțiile, le stăpânește, pentru ca ulterior să descoperim din ce în ce mai mult ce tumult este în sufletul ei, până la explozia finală, din ultimul act, când Werther moare și Charlotte nu mai are puterea să-și ascundă dragostea pentru el.


Seară muzicală încheiată cu aplauze nesfârșite

Contrastele dintre melodia romantic-târzie - uneori melancolică, alteori ilustrând un dramatism sfâșietor - și orchestrația colorată în care harpa restabilește calmul, iar duetele flaut-violoncel îi întruchipează pe cei doi îndrăgostiți, Charlotte și Werther, au fost subliniate de dirijorul Tiberiu Soare prin gesturi sigure, dar niciodată brutale, prin nuanțe și tempo-uri adecvate întotdeauna sensului muzicii. Iar în planul culorilor timbrale sugestive, trebuie să amintesc efectul contrastant creat de Corul de Copii Radio în actul final al spectacolului, care, pe fundalul orchestral sumbru, premonitoriu, anunța, prin voci "de clopoței", sosirea Crăciunului.

Aplauzele nesfârșite ce au încheiat seara muzicală m-au determinat să o întreb pe mezzo-soprana Ruxandra Donose dacă există o rețetă a succesului în lumea muzicii.


Ruxandra Donose: Nu știu dacă există o rețetă a succesului, dar pentru mine ea este dăruire totală, sinceritatea artistului față de muzică, de rolul pe care îl interpretează și față de public - o dăruire și o punere în slujba acestei muzici.

Alexandra Cebuc