ACUM:
21.00
Scena europeană
Înregistrări sau concerte în direct.
Urmează: 23.30 Sunete contemporane Incursiune în lumea muzicii contemporane românești.
Apoi: 0.00 Adagietto În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...

Arhivă : Cronici Înapoi

Misiunea Ceciliei Bartoli

Publicat: luni, 26 Noiembrie 2012 , ora 13.29

Lansat pe piață în această toamnă, noul album al Ceciliei Bartoli - "Mission" - reprezintă un portret al lui Agostino Steffani (1654-1728), compozitor italian prea puțin cunoscut publicului larg, despre a cărui muzică mezzo-soprana spune că ar fi "elementul lipsă în legătura artistică dintre Monteverdi, Carissimi, Cavalli și marii compozitori ai barocului - ca Vivaldi, Haendel și chiar Bach."

Ca și în cazul celorlalte proiecte semnate Cecilia Bartoli, "Mission" este nu numai un material discografic de înaltă calitate artistică, ci un întreg arsenal de marketing foarte bine gândit și, în mod sigur, extrem de costisitor; acesta cuprinde un compact-disc însoțit de un booklet cu nu mai puțin de 173 de pagini și fotografii excentrice, în care Bartoli joacă rolul lui Steffani, un DVD cu "viziunea cinematografică" a lui Olivier Simmonet - filmat la Versailles - și nu în ultimul rând un roman polițist - "The jewels of Paradise" ("Bijuteriile paradisului") - scris de Donna Leon pe baza descoperirilor făcute de Cecilia Bartoli despre viața lui Agostino Steffani.

Chiar înainte de a putea asculta măcar o arie a compozitorului ești bombardat, deci, cu aceste produse ce își trag seva din viața sa aventuroasă. Pentru că se poate spune cu convingere că Agostino Steffani nu a fost ales întâmplător de Cecilia Bartoli și casa sa de discuri pentru a fi promovat în chip de geniu căzut în uitare; Steffani a fost nu numai un compozitor talentat, ci și diplomat, politician, preot și misionar - de unde și legătura cu titlul proiectului - și, după spusele Ceciliei Bartoli, posibil cântăreț castrat. Un personaj foarte intersant, deci.

Din cadrul proiectului "Mission" face parte, desigur, și un turneu de promovare, în cadrul căruia artista italiană a evoluat și pe scena Filarmonicii din Köln săptămâna trecută, în data de 22 noiembrie. Dacă pe compact-disc ea este acompaniată de ansamblul "I Barocchisti", dirijat de Diego Fasolis, la Köln Cecilia Bartoli a cântat în compania orchestrei de Cameră din Basel, conduse de violonista Julia Schröder.

Programul serii a cuprins arii din opere ca Niobe, regina di Tebe, La liberta contenta sau La superbia d'Alessandro și momente instrumentale, extrase din opere ale aceluiași Agostino Steffani, interpretate magistral de muzicienii din ansamblul elvețian.

Lucru destul de rar, Cecilia Bartoli cea din sala de concerte este aceeași din înregistrările de studio - artista cu suflu extraordinar de larg, cu o agilitate ce uneori te sperie, cu furie și delicatețe, precizie ritmică și intonațională, o nemaipomenită inteligență muzicală și bucurie de a cânta. Misiunea ei de a ne împărtăși momente magice continuă...

Mulțumiri biroului de presă al Filarmonicii din Köln pentru sprijinul oferit.

Cecilia Bartoli: Introducing new album 'Mission'

Irina Cristina Vasilescu