ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Cronici Înapoi

Gala Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului Muzical

Publicat: miercuri, 21 Noiembrie 2012 , ora 15.10

Opera Națională București a găzduit luni, 19 noiembrie, premiile pentru Artele Spectacolului Muzical, un eveniment organizat de Revista VIP și Fundația Amfiteatru și aflat în acest an la cea de-a 4-a ediție. Inclusă în Săptămâna Artelor Spectacolului Muzical, gala a prezentat publicului importante voci ale scenei lirice românești, dar și influente personalități culturale ale anului 2012.

În cadrul evenimentului prezentat de soprana Irina Iordăchescu și actorul Eusebiu Ștefănescu au fost acordate premii pentru trei secțiuni: Operă, Operetă și Musical și Premii speciale. Printre cei care au urcat pe scenă pentru a oferi diplomele s-au numărat Constantin Chiriac, Directorul Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu, soprana Ozana Barabancea, criticii muzicali Grigore Constantinescu, Costin Popa, actorii Cosmina Stratan, Ilinca Goia, Vlad Rădescu, toboșarul Ovidiu Lipan Țăndărică, iar din programul serii nu au lipsit momente muzicale și de balet.

Revista VIP a fost oferit un total de 22 de premii: la secțiunea Operă, Premiul pentru debut a fost obținut de soprana Edith Borsos, cel mai bun solist - tenorul Cristian Mogoșan, cea mai bună solistă - soprana Madelaine Pascu, Premiul pentru regie - Mario de Carlo, pentru spectacolul "Faust", montat la Opera din Timișoara, care a primit de asemenea Premiul pentru cel mai bun spectacol. Premiul pentru concepție artistică i-a revenit regizorului Andrei Șerban, pentru premiera "Indiile galante" de la Opera din Iași, producție distinsă și cu premiul pentru Spectacolul anului. La secțiunea Operetă și Musical, Premiul pentru regie a fost obținut de Alice Barb, cel mai bun solist a fost desemnat baritonul Alexandru Agarici, cea mai bună solistă - soprana Diana Țugui, iar cel mai bun spectacol de muzical - "My fair lady" de la Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" din Constanța. Din categoria Premii speciale, Premiul pentru literatura de specialitate a fost câștigat de Smaranda Oțeanu-Bunea, Premiul pentru critică muzicală a revenit Elenei Zottoviceanu, Premiul pentru scenografie / design de costume, lui Mario de Carlo, iar Premiul pentru reprezentarea artei lirice românești în lume, sopranei Nicoleta Ardelean. Premiul pentru promovarea artei lirice a fost primit de Festivalul Internațional al Artei Lirice de la Sibiu, reprezentat de Ioan Bojin, Directorul Filarmonicii din acest oraș. Cătălin Arbore a fost distins cu Premiul pentru inovație, pentru spectacolul "Elixirul dragostei" de Donizetti, montat la Opera Națională București, Premiul special a fost acordat Festivalului Operelor Naționale organizat de Opera Română din Cluj-Napoca, iar Premiul pentru promovarea imaginii României în lume a revenit Operei Comice pentru Copii. Au fost acordate, de asemenea, două premii pentru excelență, pentru baritonul Eduard Tumagian și pentru balerina Ileana Iliescu și un premiu pentru evenimentul anului - oferit Festivalului și Concursului Internațional de Canto "Haricleea Darclée".

Evenimentele incluse în programul Săptămânii Artelor Spectacolului Muzical continuă până în 25 noiembrie la București, Timișoara și Iași.

Andreea Chiselev