Arhivă : Cronici Înapoi

Vernisajul expoziției 'Lipatti between worlds'

Publicat: joi, 8 Noiembrie 2012 , ora 15.25
Expoziția este organizată în cadrul celei de-a doua ediții a Festivalului "Zilele Lipatti". Vă întrebați poatede ce a fost ales acest titlu pentru expoziție. Ei bine, un prim argument constă în faptul că a fost găzduit de Aiurart, un spațiu neconvențional, devotat reflectării frumosului, dar într-o manieră inedită, care rupe cu constrângerea și cu canonul. Un al doilea argument poate fi găsit în îmbinarea dintre cele 24 de fotografii alb-negru regăsite în arhiva familiei Lipatti cu instalația interactivă de sunet și proiecții video, concepută de compozitorul Cătălin Crețu. Combinația ilustrează fuziunea dintre vechi și nou, dintre ceea ce este încremenit în timp și ceea ce este viu, dintre tăcere și sunet, dintre ceea ce este împietrit în loc și ceea ce este în mișcare. Aceste lucruri ilustrează și mai bine faptul că genii precum Lipatti sunt nemuritoare, că ele sunt pretutindeni și că rămân aievea în conștiințele celor care le apreciază.

M-am bucurat să văd o mulțime de persoane la expoziție. Toată lumea a fost încântată să-l redescopere pe Lipatti într-o atmosferă de sărbătoare. Am fost serviți cu toții cu ceai, covrigi sau mere și am discutat despre ce înseamnă Lipatti despre România. Am făcut cunoștință cu fotograful Francisc Mraz, care a sprijinit "Zilele Lipatti" și în urmă cu doi ani, când a mai avut loc o expoziție fotografică. L-am cunoscut și pe fotograful Gyuri Ilinca, cel căruia trebuie să îi fim recunoscători pentru faptul că a dus la sfârșit procesul anevoios de transformare a negativelor pe sticle în fotografiile din expoziție. Ambii sunt lectori la Școala de Poetică Fotografică "Francisc Mraz".

Fotografiile ne ajută să reconstituim cumva viața pe care a dus-o Dinu Lipatti. Spun cumva, fiindcă nu duce cu nimic la risipirea elementului de mister care îl înconjoară pe pianistul care a avut o apariție atât de fugară pe această lume. Expoziția nu strivește "corola de minuni a lumii" lui Lipatti, care ne este dezvăluit atât cât avem nevoie ca să fim vrăjiți pentru eternitate de maniera unică a marelui pianist de a da viață muzicii. A fost prezentă și violoncelista Laura Buruiană care a susținut un recital cu lucrări de Bach, în urma căruia am întrebat-o:

Ești violoncelistă, ce reprezintă pentru tine pianistul Dinu Lipatti?

"În primul rând reprezintă pianistul care a cântat cel mai bine Bach, din punctul meu de vedere. Înregistrările cu el sunt extraordinare."

Dacă doriți o opinie, o puteți asculta pe cea a producătoare TV, Ioana Drăgulinescu:

"E un proiect foarte complex, cel intitulat "Zilele Lipatti" din acest an, cuprinde foarte multe proiecte adiacente și cred că ideea unei expoziții care să cuprindă chiar fotografiile lui Dinu Lipatti este nemaipomenită. Pot să surprinzi artistul Dinu Lipatti dintr-un alt punct de vedere, la care poate că nu te-ai gândi ascultându-i celebrele interpretări. Ceea ce a făcut domnul Francisc Mraz recuperând aceste fotografii unicat este într-adevăr inestimabil, pentru că, cred că puțini dintre fanii lui Dinu Lipatti știau că era și un pasionat fotograf și apoi să ne gândim că pe vremea aceea să faci fotografie nu era chiar simplu, nu era precum fotografia digitală pe care o facem acum în anul acesta. Proiectul Lipatti cred că este unul dintre cele mai importante și mai interesante din anul acesta și sper ca echipa care îl organizează să aibă suficient suflu ca să continue.

Aș încheia scurt și neconvențional cu declarația lui Alex Radu, cofodantor Aiurart:

"Încercăm la Aiurart să aducem cât mai multe forme de expresie artistice, laolaltă. Încercăm să aducem publicul aferent diverselor forme de expresie artistice încercăm prin urmare să aducem expoziții de acest gen care se adresează să spunem, unui public muzical, deși e un spațiu de artă contemporană".

Expoziția este deschisă la Galeria Aiurart din București, Str. Lirei nr.21 și poate fi vizitată de luni pînă sâmbătă, între orele 15 și 19. Intrarea este liberă.


Petra Gherasim