Arhivă : Cronici Înapoi

Vioara lui Enescu la Sala Radio

Publicat: vineri, 2 Noiembrie 2012 , ora 14.41

Radio România a împlinit joi, 1 noiembrie, 84 de ani de existență, prilej cu care Sala Radio a găzduit recitalul "Vioara lui Enescu", avându-i ca protagoniști pe violonistul Gabriel Croitoru și pianistul Horia Mihail. A fost recitalul final al turneului "Vioara lui Enescu la sate", o călătorie muzicală inedită în care Gabriel Croitoru, vioara Guarneri del Gesu și pianistul Horia Mihail s-au aflat în fața publicului din 8 sate din nordul, estul și sudul României.


Care sunt impresiile cu care violonistul Gabriel Croitoru s-a întors din acest turneu?

A avut un mare impact la public, un impact neașteptat, nescontat și nesperat. Am avut foarte mulți adulți, foarte mulți copii dornici să asculte acest gen de muzică. Sigur că atmosfera nu a fost ca în seara aceasta, nu erau săli de concerte în adevăratul sens al cuvântului, erau mai mult cămine culturale, însă lumea a venit cu o deosebită plăcere și cred eu că a plecat cu o impresie favorabilă.


La întrebarea despre o eventuală a 2-a ediție, pianistul Horia Mihail a răspuns:

"Hotărârea am luat-o imediat după debutul acestui turneu, după prima zi, când am cântat în două concerte în județul Botoșani, în comuna natală a lui George Enescu și în comuna Bălușeni. Am văzut afluența de public, entuziasmul celor de acolo și am spus că este un lucru bun ceea ce am făcut și va exista cu siguranță cel puțin o a doua ediție, poate și mai multe."


Programul recitalului a debutat cu lucrări din creația lui Fritz Kreisler: Liebesleid, Liebesfreud, Tamburina chinezească și Capriciu vienez, urmate de Zapateado de Pablo de Sarasate și Salut d`amour de Erward Elgar, toate lucrări de mici dimensiuni, dar pline de atmosferă, de virtuozitate sau de eleganță, iar prima parte a recitalului s-a încheiat cu un cunoscut opus de Pablo Sarasate, Melodii lăutărești. Gabriel Croitoru și Horia Mihail au avut însă ocazia își arate expresivitatea și sensibilitatea muzicală în interpretarea Sonatei în La major pentru vioară și pian de Cesar Franck, prezentată în partea a doua a serii, iar recitalul s-a încheiat cu un bis din creația lui Fritz Keisler, Marș vienez.

Și pentru că joi, 1 noiembrie, a fost Ziua Radioului, i-am întrebat pe cei doi muzicieni ce înseamnă această instituție pentru ei:

Pianistul Horia Mihail: "La mulți ani radioului public, cât și ascultătorilor! În acest moment Radio România reprezintă o mare și dragă familie din care fac parte de câțiva ani, însă de Radio România mă leagă foarte plăcute amintiri din copilărie, apoi debutul meu în București cu orchestra s-a întâmplat aici, la Sala Radio, în 1983, concert în care alături de mine pe scenă, dar nu în același timp, s-a aflat și Gabriel Croitoru, acompaniați de Orchestra Națională Radio și maestrul Iosif Conta. Între timp s-au întâmplat atât de multe și sper să se întâmple foarte multe în această instituție și să fiu părtaș, ori cu sufletul, ori activ, ori doar ca spectator."

Violonistul Gabriel Croitoru: "Pentru mine radioul rămâne una dintre instituțiile în care m-am lansat ca violonist concertist, aici am avut primele concerte importante, aici s-au întâmplat primele imprimări făcute de mine și doresc în continuare tuturor celor care fac cu plăcere această meserie să aibă parte și ocazia să facă și să cânte cu aceeași plăcere cu care am cântat noi și cu care cântăm în continuare.

Reportaj de Andreea Chiselev