ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Cronici Înapoi

S-a încheiat a doua confruntare Stradivarius vs Guarneri pe scenele din România

Publicat: miercuri, 26 Septembrie 2012 , ora 11.04

Devenit deja un brand, obținând notorietate și admiratori de la un an la altul, Turneul "Duelul viorilor", organizat de Radio România Cultural și Asociația Culturală Accendo, a ajuns la finalul celei de-a doua ediții.

Publicul din nouă orașe ale României a avut privilegiul unic de a asculta în aceeași seară, în aceeași sală, două viori de mare valoare, adevărate opere de artă: Guarneri del Gesu "Catedrala" a lui George Enescu (pusă la dispoziție de Muzeul Național "George Enescu", în patrimoniul căruia se află) și Stradivarius "Pachoud", dar și pe cei doi artiști de talie internațională care le mânuiesc cu măiestrie, Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru, care s-au duelat arbitrați de pianistul Horia Mihail.

În perioada 12-25 septembrie, cei trei apreciați interpreți au străbătut mai mult de 3000 de km, smulgând aplauze îndelungi de la peste 7000 de spectatori pe care i-au încântat cu un repertoriu atractiv, și alte aplauze, virtuale, de la sutele de mii de ascultători ce au putut auzi la radio, live, concertul de la București. În tot acest timp, cei trei s-au dovedit neobosiți în a promova muzica de cea mai bună calitate și valoroasele instrumente ce i-au însoțit, în sutele de apariții în presa scrisă, radio și TV.

Firesc, la final de duel, se pune întrebarea care este câștigătorul. Pentru cei trei artiști, confruntarea a fost de fapt cu propriile forțe, deciși fiind să ofere publicului, venit în număr mare în fiecare seară de concert, un adevărat regal al muzicii: "De când am gândit acest proiect, am realizat că nu va exista decât un singur posibil câștigător și acela este publicul", spune pianistul Horia Mihail, cel ce a fost de la bun început arbitrul duelului.

Iar spectatorii au fost de acord, ei înșiși neputând decide: "Nu mă pot hotărî, ambele viori sună extraordinar. Fiecare instrumentist are atuurile lui, particularitățile lui. Îmi este foarte greu să aleg între unul și celălalt. Amândoi sunt la superlativ", "Sunt două viori extraordinare, după părerea mea doar muzica a câștigat", "Aceste momente, aceste recitaluri, sunt cele ce îmi fac viața frumoasă, voi pluti până acasă, cu această muzică în memorie", au spus aceștia la finalul recitalurilor.

Ne-am fi așteptat ca cei doi violoniști să fie obosiți la final de turneu, dar energia pe care le-a dat-o întâlnirea cu publicul din România îi face să își dorească și o a treia ediție: "Ne-am apropiat și mai mult, toți trei, mi-au plăcut repetițiile dintre concerte, din acele mici fricțiuni și schimburi de idei au ieșit lucruri extraordinare. Și repet, este întotdeauna o mare bucurie să cânt pentru publicul din țara mea", spune Liviu Prunaru.

"Față de turneul trecut suntem o echipă bine sudată, ne-am adaptat bine într-un timp foarte scurt, eu sunt convins că va continua...", declară Gabriel Croitoru.

"Inițial, în mintea mea Duelul viorilor a fost o joacă. Dar după o a doua ediție în care aceiași eroi s-au lăsat atrași în aventura unui turneu dens și obositor de-a lungul și de-a latul țării, făcând săli de peste 1000 de locuri să pară neîncăpătoare, am ajuns să cred că joaca noastră de-a duelul a devenit serioasă. Și că o a treia ediție în toamna anului 2013 va avea loc cu siguranță. Am început deja să fim imitați, copiați, să se inventeze false dueluri cu false viori celebre, ceea ce, mai departe de entuziasmul publicului, e o nouă dovada a faptului ca Duelul viorilor este un succes." - a declarat Oltea Șerban-Pârâu, redactor șef al Radio România Cultural și director artistic al Orchestrelor și Corurilor Radio.

Aplauzele celei de-a doua ediții s-au încheiat marți, 25 septembrie, la Cluj Napoca.

Informații suplimentare pe www.duelulviorilor.ro.