ACUM:
15.00
Calendar muzical
Compozitori și interpreți - de care ne amintim cu drag.
Urmează: 16.00 În universul muzicii Personalități ale culturii românești despre muzică
Apoi: 17.27 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.

Arhivă : Cronici Înapoi

Festivalul de operă și operetă în aer liber de la Timișoara la final

Publicat: marți, 4 Septembrie 2012 , ora 9.36

Parcul Rozelor din Timișoara s-a transformat duminică, 2 septembrie 2012, preț de câteva ceasuri, într-o adevărată curte de castel austriac de secol XIX. Opereta Liliacul de Johann Strauss-fiul a încheiat cea de-a opta ediție a Festivalului de operă și operetă, organizat de Opera Națională împreună cu Primăria și Casa de cultură din Timișoara. Farsa Liliacului a adus peste trei mii de spectatori în Parcul Rozelor, invitați pentru o seară la balul prințului Orlovski.

Acordurile muzicii lui Strauss, acompaniate din public și replicile actualizate pe alocuri la realitatea politică au fost constantele serii. Organizarea Festivalului de operă și operetă în aer liber este tot mai apreciată de timișoreni, astfel că, pentru cel de-al doilea an consecutiv, evenimentul are loc timp de două week-end-uri.


* "E extraordinar că au acces toți cei care nu s-ar duce în mod normal la operă, dar poate așa se deschide gustul. Foarte fain."

* "Noi venim de câțiva ani, de când se organizează. Din punctul meu de vedere este o idee bună."

* "O apreciez ca fiind o idee foarte bună. Și faptul că s-a permanentizat cred că este un lucru benefic pentru Timișoara. În felul acesta, publicul are posibilitatea să cunoască maniera în care există și alte genuri muzicale pe care poate nu le are la îndemână."


Scena Teatrului de vară a fost adaptată pentru a corespunde structurilor coregrafice. Construită în plan înclinat, scena a fost îndreptată pentru a putea fi montate decorurile. Prima etapă a Festivalului a adus în fața publicului operele Cavaleria rusticana, Paiațe și opereta Țara surâsului. A doua repriză a nocturnelor timișorene a prilejuit întâlnirea cu Voievodul țiganilor de Johann Strauss, urmată în cea de-a doua seară de opera Carmen de Bizet. Interpretată de Ramona Zaharia de la Opera timișoreană, Carmen a fost foarte apreciată de melomani.


* "Un spectacol foarte bun, o distribuție bună…"

* "Spectacolul din seara asta, în special, îmi place foarte mult. Am venit pentru opera în sine și pentru solistă."

* "Formidabil! Și interpreții, și respectul față de public este la cota maximă."

* "- Cum ți-a plăcut ce-ai văzut în seara asta?

- Mi-o plăcut foarte mult.

- Ai mai fost până acum?

- Da, am mai fost și la alte spectacole.

- Aici, în parc, sau la operă?

- Aici, în parc.

- Care dintre el ți-a plăcut cel mai mult? În care seară?

- În seara asta!"

Festivalul de operă și operetă în aer liber precede în fiecare an deschiderea stagiunii la Opera Română din Timișoara. Premiera acestui sezon o reprezintă spectacolul cu opera Faust de Charles Gounod, programată în data de 10 octombrie 2012.

Mihaela Ioncelescu, Radio Timișoara