Arhivă : Cronici Înapoi

Concertul Formației vocal-instrumentale de muzică veche Anton Pann la Sala Radio

Publicat: miercuri, 15 Decembrie 2010 , ora 11.21
Atmosfera sărbătorilor de iarnă a cuprins publicul prezent în Sala Radio la concertul Formației vocal-instrumentale de muzică veche Anton Pann din 12 decembrie 2010. Evenimentul organizat de Radio România Muzical în cadrul proiectului de Crăciun al Uniunii Europene de Radio va fi difuzat în direct de șaptesprezece radiodifuziuni europene, în data de 19 decembrie 2010, alături de alte treisprezece concerte oferite de celelalte țări participante la proiect.

Formația invitată să concerteze cu această ocazie a luat ființă în anul 2004, la inițiativa lui Constantin Răileanu și a altor câțiva studenți de la Universitatea Națională de Muzică și Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, din dorința de a cunoaște, exprima și împărtăși frumusețea melosului străvechi. Publicul numeros prezent la concertul de la Sala Radio a primit cu sufletul deschis colindele și cântecele de Crăciun din colecțiile culese de George Breazul și Anton Pann, în aranjamentul orchestral realizat de Constantin Răileanu.

Desfășurat sub titulatura Sus la 'naltul cerului, concertul a debutat cu două colinde populare din nordul României, "La poartă la Ștefan Vodă" și "De trei zile tot venimu". Membrii formației de muzică veche Anton Pann au interpretat apoi colinde din colecția realizată de George Breazul pentru arhiva fonografică a Ministerului Cultelor și Artelor: "Astă seară-i seară mare", "Noi în seara de Crăciun", "Am plecat să colindăm", "Asta-i seara de Crăciun" și "Maria se preumbla". Din colecția lui Anton Pann, patronul spiritual al formației, a fost ales colindul "Steaua spre răsărit se ivește". În final, trei cântece de Crăciun din colecția lui George Breazul, "Colindăm colindători", "Scrisă-i știre mânăstire" și "Sus la 'naltul cerului", ultimul având-o ca solistă pe tânăra Iulia Popovici.

Într-un aranjament vocal-instrumental îmbinând autenticitatea și originalitatea și o interpretare plină de expresivitate și profunzime, formația Anton Pann ne-a convins de faptul că tradiția muzicală românească veche merită să fie cercetată și valorificată.

Puteți asculta sau reasculta la Radio România Muzical concertul susținut de Formația vocal-instrumentală de muzică veche Anton Pann duminică, 26 decembrie, începând cu ora 16,00.


Andreea Chiselev