Arhivă : Cronici Înapoi

December Music Flavours, o seară muzicală încununată de succes

Publicat: marți, 7 Decembrie 2010 , ora 12.37

În luna decembrie, gândurile îndreptate către cei dragi se împletesc, mai mult decât în orice altă perioadă a anului, cu amintirile din copilărie și tinerețe. Poate că această stare de spirit a stat la baza concertului inițiat în seara de 4 decembrie 2010 sub cupola Ateneului Român de către Asociația "Lanto Arte". Intitulat December Music Flavours, programul muzical - condus de dirijorul Cristian Mandeal - a fost oferit de membrii Orchestrei Române de Tineret, același ansamblu pe care l-am aplaudat de curând și în Gala Concursului Național de Pian organizat în cadrul "Zilelor Lipatti".

Uvertura operei Bărbierul din Sevilla de Gioacchino Rossini a fost lucrarea ce a deschis seara - într-o atmosferă festivă, potrivită cu ținuta evenimentului. Comunicarea dintre dirijor și orchestră s-a făcut simțită pe tot parcursul concertului - de la Dansul ungar nr. 5 de Johannes Brahms și Dansurile din Galanta de Zoltán Kodály, până la Marșul lui Radetzky de Strauss și aranjamentele orchestrale reunite sub titlul Festival de Crăciun - realizate de Leroy Anderson pe baza unor cunoscute colinde americane - lucrări ce au însemnat, prin prisma viziunii interpretative, simboluri ale tinereții, exprimate printr-un tempo alert, entuziasm și energie debordantă.

Am admirat sensibilitatea și coloritul timbral divers al violonistei Ioana Goicea - solista Introducerii și Rondo-ului capriccioso op. 28 de Camille Saint-Saëns și al sopranei Iulia Maria Dan - care a interpretat bolero-ul Fetele din Cadiz de Léo Delibes și aria O mio babbino caro din opera Gianni Schicchi de Giacomo Puccini. Însă momentul final al concertului December Music Flavours a fost poate și cel mai aplaudat: o versiune muzical-cvasi-coregrafică a Polkăi Tritsch Tratsch, inspirată probabil de concertele Orchestrei "Simon Bolivar", dirijată de Gustavo Dudamel.

Alexandra Cebuc