Arhivă : Cronici Înapoi

Mihai Ritivoiu, câștigător al Concursului Național de Pian din cadrul 'Zilelor Lipatti' - invitat în Elveția pentru a-l celebra pe Lipatti

Publicat: vineri, 3 Decembrie 2010 , ora 14.45

În data de 2 decembrie 2010, cu ocazia comemorării celor 60 de ani de la trecerea în eternitate a marelui pianist Dinu Lipatti a fost organizată o serie de manifestări dedicată celebrului muzician. Larisa Clempuș a fost acolo și oferă pentru publicul român o cronică a evenimentelor.


În Elveția, țara în care Dinu Lipatti și-a petrecut ultimii ani ai vieții, amintirea sa este încă vie. Joi, 2 decembrie 2010, la împlinirea a 60 de ani de când a trecut în eternitate, la mormântul său au venit personalități ale vieții culturale românești din Elveția, Excelența Sa, domnul Ambasador Ionel Nicu Sava, scriitorul Claudiu Florian prim colaborator al Ambasadei, doi preoți ortodocși care au oficiat o slujbă comemorativă și alți reprezentanți ai ambasadei.

A fost un moment cu o încărcătură emoțională deosebită, cu atât mai mult cu cât am avut plăcuta surpriză ca la intrarea în cimitirul din Chene-Bourg, acolo unde se odihnește marele pianist român să ne întâmpine un domn elvețian din Geneva, Remy Chappatte, care ne-a condus spre mormântul acoperit de zăpadă și decorat frumos cu flori, povestindu-ne cu durere cum își amintește ziua când a fost anunțată la radio stingerea din viață a muzicianului și cum în fiecare dată de 2 decembrie vine, de 60 de ani, să aprindă o lumânare și să se roage la locul de veci al lui Dinu Lipatti. Ne-am luat rămas bun de la acest admirator înfocat al pianistului și compozitorului român, cu gândul că, probabil, Lipatti a fost cel puțin la fel de iubit în Elveția, cum a fost în România și ne-am îndreptat spre Lausanne, acolo unde Ambasada României a organizat un recital omagial.

Înaintea acestuia publicul a putut admira o serie de documente interesante, scrisori, cronici, fotografii, reunite într-o expoziție realizată de Muzeul Național "George Enescu" în memoria lui Dinu Lipatti. Serata muzicală a început cu evoluția lui Mihai Ritivoiu (foto), talentatul pianist care în urma câștigării Concursului Național de Pian organizat de Radio România Muzical în cadrul Zilelor Lipatti a fost invitat să susțină acest recital la Școala Hoteliere din Lausanne. Cu aceeași sensibilitate și forță expresivă ca și în concurs, Mihai Ritivoiu a cucerit publicul interpretând Preludiul și Fuga în si bemol minor de Johann Sebastian Bach, Studiul transcendental în fa minor semnat Franz Liszt, Balada nr. 1 de Frederic Chopin și Pavana și Bourre din Suita nr. 2 op. 10 de George Enescu.

Publicul numeros și extrem de entuziast a apreciat în egală măsură interpretarea și tehnica impecabilă a pianistului. În partea a doua au evoluat pianista română stabilită în Elveția Mădălina Slav și soțul ei, violonistul rus Alexander Scherbakov, care au cântat pagini de Enescu și Ravel, alături de superba Nocturnă în fa diez minor pentru pian solo de Dinu Lipatti.

Voi încheia menționând faptul că manifestările au fost foarte bine organizate de Ambasada României, iar evenimentul și-a atins scopul, acela de a pune în lumină aici, în Elveția, personalitatea și creația celui mai important pianist român, Dinu Lipatti.

Larisa Clempuș